Pirátské nahrávky za 90 milionů skončily v plamenech

Pirátské nahrávky skončily v plamenech, Foto: ČTK

Zatímco u středověkých a starověkých spisů se nikdy nedozvíme, kdo je jejich autorem, v moderní době se na autorství úzkostlivě dbá. Dříve by masové opisování díla důvodem k radosti, současní autoři, ale také vydavatelé a stát, se mu však úporně brání. Připravuje je totiž o zisky. Ve čtvrtek byly hromadně spáleny tisíce pirátských nosičů, šlo o největší akci tohoto druhu v historii České republiky. Pokračuje Vilém Faltýnek.

Pirátské nahrávky skončily v plamenech,  Foto: ČTK
Od loňského ledna platí autorský zákon, který ochraňuje duševní vlastnictví a postihuje pořizování nelegálních kopií. Česká protipirátská unie společně s Federací fonografického průmyslu vyšetřovala v roce 2001 na 450 případů a společně zajistily více než 300.000 pirátsky zkopírovaných kazet a CD a téměř 11.000 videokazet s filmy. Jejich hodnota na černém trhu a škoda způsobená legálním držitelům práv představuje minimálně 90 miliónů korun. Tyto nosiče zabírající společně celý prostor skříňové Avie skončily ve čtvrtek v plamenech ekologické spalovny.

"Nacházíme se ve spalovně. Ten proces likvidace probíhá tím způsobem, že ty zvukově obrazové nosiče jsou rozdrceny na granulát, drobnou drť a ta drť se posléze přikládá do pecí, kde se pomocí ochranných technologií, aby nebylo poškozeno životní prostředí, spálí."

Pirátské nahrávky skončily v plamenech,  Foto: ČTK
...řekl Jaromír Soukup, zástupce ředitele české pobočky Mezinárodní federace fonografického průmyslu. Podle něj je původ každého druhého hudebního CD na českém trhu podezřelý.

"Naše odhady jsou takové, že to tvoří až padesát procent produktů na našem trhu, jinak řečeno, každé druhé cédéčko je pirátské."

Ředitelka české protipirátské unie Markéta Prchalová popisuje postup při zajišťování pirátů:

"Naši pracovníci kontrolují místa, kde dochází k užívání audiovizuálních děl a ve spolupráci s Policií, Českou obchodní inspekcí a celnicí zajišťují padělky."

Pirátské nahrávky skončily v plamenech,  Foto: ČTK
Pirátství poškozuje nejen nositele práv k dílům a jiným předmětům duševního vlastnictví, ale poškozuje i spotřebitele, legální trh a stát. Piráti ze svých zisků daně neplatí, a ojedinělé nejsou ani případy, kdy zároveň pobírají podporu v nezaměstnanosti či invalidní důchod. Vzhledem k tomu, že nemají náklady na zakoupení licence, mohou nabízet dumpingové ceny, a tím poškozovat legální distributory. Své nelegální zisky však jseště zvyšují používáním nekvalitních nosičů a zařízení k výrobě.

"Každý občan si může pořídit kopii pro vlastní, osobní potřebu. Potud je všechno v pořádku, je to v souladu s autorským zákonem. Ovšem pokud to zboží začne rozmnožovat dále tím způsobem, že se stane předmětem dalšího obchodování, ať už ho bude prodávat na trhu nebo s ním bude produkovat nějakou veřejnou produkci, stává se pirátem. Je to zloděj duševního vlastnictví."

...dodává dále Jaromír Soukup. Cena vypalovaček i CD nosičů totiž na trhu v posledních letech rapidně klesla a tato zařízení jsou dnes už zcela dostupná.