Pískovcová obydlí ve Zderaze

0:00
/
0:00

Zajímavou raritu mají v obci Zderaz. A to pískovcová obydlí. Neví se přesně kdy vznikla, ale je jisté, že tu bydleli lidé. Dnes je ze sklípků turistická atrakce.

V polovině 19. století žilo ve Zderazi přes 600 obyvatel v 94 domech. Aby tam nebyli namačkaní jako sardinky, začali bydlet v pískovcových sklepích, kolem nichž si přistavovali různé přístřešky a přístavby. Kdy přesně sklepy vznikly, není jasné. Starousedlíci soudí, že je místní lidé vytesali za třicetileté války a ukládali do nich úrodu, uvedla v České televizi kronikářka Eva Roženská.

"Sklepů ve Zderazi máme 23, prokazatelně se bydlelo ve třech sklepích, které mají okna. Lidé si nad tím svým obydlím vytvořili různé přístřešky."

První díl Zderazské kroniky, zápis z roku 1932 mimo jiné píše: Jednu ze zvláštností obce Zderaze tvoří pískovcové sklepy. Též slouží převážně za skladiště brambor a řepy různým chalupníkům a sedlákům. Jisto jest, že tyto sklepy vytesali lidé a také jak dosud jsoucí pamětníci dosvědčují, byly obydleny.A to sklep u čp. 87 a sklep u čp. 99. V těchto dvou sklepích bydlel nějaký Típal Josef a měl tam dosti útulno, ale vlhko.

V jednom ze sklepů byla například kovárna. Vypráví se, že v dalším, dnes už zasypaném, se scházeli adamité a prováděli tu náboženské obřady. Později si lidé nad pískovcovými sklípky nebo vedle nich postavili drnové nebo roubené chalupy, které během času přestavovali do dnešní podoby.

Systém zderazkých pískovcových sklepů je ojedinělou českou raritou. Od roku 2002 se rekonstruují a jsou zpřístupňovány turistům. Pečuje o ně parta místních nadšenců, která založila spolek Zderad. Název obce zřejmě pochází od starého slovanského křestního jména Zderad, což lze také vysvětlit jako 'zde jsem rád'. A tento spolek si dal za úkol podporovat zachování památek ve Zderazi. Většina sklípků je dnes soukromá, říká starosta František Zavoral. Jak tedy sklípky dnes vypadají?

"Některé jsou upravené. Ty, co byly u baráků, tak v nich mají lidi takové posezení."

Jak vypadaly vnitřky těchto prostor?

"Máme renovovaný obecní sklípek, kde jsou dvě místnosti. Dá se říct, že tam mohlo být 4 až 5 lidí. Je tam místnůstka, kde se předpokládá, že tam byla nějaká koza nebo ovce a sklad."

Držely sklípky stálou teplotu nebo tam bylo nějaké ohniště?

"Někde jsou ještě vidět průduchy. Rozhodně se topilo. Je tam zhruba kolem 15 stupňů Celsia, ale těch 15 stupňů myslím, že by bylo málo."

Sklípky v pískovcových skalách určitě stojí za vidění. A v okolí Zderaze mají ještě jednu zajímavost - sochu zajíce. Podle pověsti pronásledovali novohradští páni se psí smečkou zajíce až k neschůdným skalám. Dvoumetrovou průrvu se však neodvážili přeskočit. Na památku nechal místní lesmistr postavit na pilíř sochu zajíce.


Příspěvek jsme poprvé vysílali 17. listopadu 2007, dnes jste jej mohli slyšet v repríze.