Plaga: Učitelé se asi od března budou moci očkovat proti covidu

Učitelé by se podle ministra školství Roberta Plagy (za ANO) mohli od března přednostně očkovat proti covidu-19. Použít by se pro ně podle něj mohla vakcína od společnosti AstraZeneca nebo jiná schválená Evropskou agenturou pro léčivé přípravky (EMA). ČTK to řekla mluvčí ministra Aneta Lednová. Podle serveru SeznamZprávy se má registrace k očkování učitelů spustit 1. března, tedy v den, na který se plánuje návrat části středoškoláků do lavic a začátek testování na covid-19 ve školách.

Přednostní očkování učitelů podpořil ve středu i sněmovní školský výbor. Jako první by podle něj měli vakcínu dostat vyučující žáků, kteří se mají v březnu postupně vracet do škol. Návrat se má týkat nejdřív závěrečných ročníků středních škol, pak praktické výuky středoškoláků a devátých tříd základních škol.

Pražský magistrát požádá vládu, aby o postupu testování žáků ve školách mohli rozhodovat i zřizovatelé škol a školských zařízení. Rozhodli o tom dnes pražští zastupitelé. Magistrát společně s Prahou 9 spustil tento týden pilotní projekt testování žáků, kdy jim rozeslal testy a oni se otestují sami doma. Pokud mají negativní test, mohou vyrazit do školy.