Prvňáci a druháci se 18. listopadu vrací do lavic

Ilustrační foto: Lukáš Milota, archiv ČRo

Žáci prvních a druhých tříd základních škol se 18. listopadu vrátí do lavic. Zatím mají kvůli epidemii koronaviru stejně jako ostatní děti výuku na dálku. Oznámil to ministr školství Robert Plaga (za ANO).

Robert Plaga  (vlevo),  foto: ČTK / Ondřej Deml

Zároveň se do škol vrátí děti z přípravných tříd základních škol a žáci škol speciálních. Vrací se celé třídy, výuka však bude v rouškách, uvedl ministr Plaga.

"Návrat nebude probíhat po patnáctičlenných skupinkách, které byly na jaře a organizačně byly velmi komplikované. Vrátí se zpět celé třídy, v tuto chvíli první a druhé. Roušky budou po celou dobu výuky ve společných prostorách i ve třídách. Ze studií se ukazuje, že nutné je i větrání. Mělo by být v polovině hodiny, aby docházelo k obměně vzduchu."

Děti z různých tříd by se ale neměly potkávat, řekl ministr. Za dodržení této podmínky se podle něj pro prvňáky a druháky od příští středy obnoví rovněž fungování školních družin. Bude platit zákaz zpěvu a tělocviku. Povoleny budou na základních i středních školách individuální konzultace.

Ilustrační foto: Lukáš Milota,  Český rozhlas

"I na jaře jsme měli velký problém s žáky, kteří zůstávali odpojeni, ať už to bylo z důvodu sociálně nepodnětného prostředí nebo z důvodu chybějící techniky. Přestože jsme velmi intenzivně intervenovali přes léto, tak si uvědomuje nutnost individuálních konzultací. Budou o tom rozhodovat ředitelé a je to pro žáky, kteří tu potřebu mají a nemají doma nedostatečné podmínky."

Ředitel: on-line výuka kontakt se spolužáky nenahradí

Zpráva jistě potěšila rodiče. Uvolnění opatření ocenil v České televizi například ředitel základní školy z Tábora Petr Zamrzla.

Ilustrační foto: Klára Bílá,  archiv ČRo

"Jsem hrozně rád, že se děti vrací, alespoň první a druhé třídy. Tím, že to víme s předstihem, tak není žádná komplikace, abychom prezenční výuku připravili. První a druhá třída jsou nejdůležitější. Vezměte si dnešní druháky. Loni to byli prvňáčci. V necelé půlce března se uzavřely školy. To, co se za pár měsíců naučili, tak během jara neposílili. Vícemíně to poztráceli. Letos v září nastoupili a po měsíci se školy opět zavřely. Prvňáčci zase potřebují chytit první návyky, naučit se základní mantinely ve škole. Při on-line výuce se to nenaučí. Až se rodiče snaží sebevíc, ten kontakt ve škole se spolužáky a s paní učitelkou chybí."