Plzeňská zoo má unikátní expozici Česká řeka

Foto: ČTK

V plzeňské zoo teče Česká řeka. Jedná se o novou unikátní expozici, která nemá v Česku svým rozsahem obdoby. Nejbližší takové jsou například v Rakousku ve Vídni nebo Innsbrucku.

Foto: ČTK
Vybudování expozice trvalo více jak dva roky. Slevu tu budou mít celý říjen návštěvníci s rybářským lístkem nebo s rybím příjmením jako je třeba Štika, Ryba, Vydra a podobně. Jak uvedl mluvčí zoo Martin Vobruba, expozice leží na východních terasách pod starobylým statkem Lüftnerka.

Foto: ČTK
"Je to soustava navzájem propojených nádrží, která představuje jednotlivá rybí pásma typické české řeky. Jedná se o terasovitě sestupující expozici, která začíná u symbolického pramene řeky. Vody je zde opravdu hodně. Jen samotný rybník má objem 150 metrů krychlových, celkově má expozice zhruba dvojnásobek. Tato expozice je snad nejnáročnější na veškeré dekorační práce, které jsme tu kdy měli. Je zde veliké množství živých rostlin, ale také pařezů, kmenů, kamenů. Jsou tu umělé skály, které jsou dělané podle unikátní technologie z nátisků z různých částí světa. Celou expozici doprovází také folklorní a rybníkářské věci - repliky vrší, čapy, korýtka a další věci."

Foto: ČTK
Jakou řekou jste se inspirovali, byla to nějaká konkrétní?

"Byla. Město Plzeň leží na soutoku 4 řek a jedna z nich nás oslovila. Celou expozici jsme modelovali podle řeky Úhlavy. Ryb jsou tam desítky druhů. Nejhezčí a největší jsou pochopitelně v rybníce, kde jsou i štiky, sumci a kapři. Návštěvníci potkají i jiné druhy vodních živočichů - raky, vydry a užovky podplamaté."

Foto: ČTK
Existuje něco podobného v Česku?

"Podle našich informací je toto průkopnická expozice a nemá v celé republice obdoby."

Na zahájení jste měli i zajímavého sladkovodního živočicha - mořskou pannu.

"Je to pravda. V té studené vodě si zaplavala nádherná mořská víla, která doplnila naše minulé zvláštní obyvatele, což je kamenožrout a tokolož. Mořská panna si zasloužila pozornost všech návštěvníků zahajovacího ceremoniálu."

Foto: ČTK
Jak se nová expozice líbí?

"Zatím se líbí jak návštěvníkům, tak všem konzultantům i kolegům z jiných zoologických zahrad a udělala i nám všem velikou radost."

Foto: ČTK
Kolik expozice stála a jak byla financována?

"Rozhodující podíl je investiční sedmi milionová dotace, která přišla přímo ze státního rozpočtu na rok 2007. Další dofinancování bylo z městského rozpočtu a z prostředků zoologické zahrady. Hodnota expozice činí 10,5 milionu korun."

Zoo je připravená i na zimu, kdy budou zamrznutí expozice bránit čeřiče a systém na prokysličování vody, v přepadech mezi jednotlivými akvárii jsou zabudované elektrické spirály na ohřívání. Při stavbě rozsáhlého filtračního zařízení umístěného pod koňským výběhem museli dělníci přemístit 700 tun zeminy.