Plzeňský soud bude Kajínkův případ projednávat v květnu

Plzeňský krajský soud v květnu znovu projedná žádost dvojnásobného vraha Jiřího Kajínka o obnovu řízení. Líčení se uskuteční z bezpečnostních důvodů ve stejné jednací síni jako loni. Veřejnost se dostane dovnitř jen v omezeném počtu. ČTK to řekl předseda senátu Tomáš Bouček. Případ před třemi týdny soudu k novému projednání vrátil pražský vrchní soud. Jednání se uskuteční 9. až 11. května.

Kajínka odsoudil plzeňský soud k doživotí v červnu 1998 za to, že v Plzni zastřelil dva lidi a jednoho postřelil. Kajínek tvrdí, že je nevinný, a domáhá se obnovy procesu. Plzeňský krajský soud loni v září žádost zamítl. Řadě svědků buď neuvěřil, nebo podle něj neřekli nic nového a podstatného. Důvody, na jejichž základě rozhodl pražský vrchní soud, Bouček přečte při zahájení květnového líčení.

Líčení s Kajínkem se konalo za mimořádných bezpečnostních opatření zejména proto, že se mu několikrát podařilo utéci z vězení. Před soudem, na chodbách i vevnitř síně hlídala po zuby ozbrojená policie i vězeňská stráž. Kajínek naposledy utekl v roce 2000 z věznice v Mírově na Šumpersku. Trvalo několik týdnů, než ho policie znovu dopadla.