Přehled tisku

0:00
/
0:00

Neustálým populistickým koketováním s přímou volbou prezidenta si politici vykrmili pěknou bestii, píše autor Sloupku Lidových novin.

Neustálým populistickým koketováním s přímou volbou prezidenta si politici vykrmili pěknou bestii, píše autor Sloupku Lidových novin a pokračuje: Až dosud se jejímu vypuštění na svobodu dařilo zamezit (nepříliš) obratným manévrováním: historická šance byla promarněna, vláda/opozice, ač se tváří, že je pro přímou volbu, bohužel nepřistoupila na náš drobný, velmi rozumný pozměňovací návrh, slýchali jsme opakovaně. Teď se cosi porouchalo buď v parlamentní choreografii, nebo v hlavách zákonodárců, a máme přímou volbu vážně na krku. Je zcela bizarní, že prezident s přímým, tedy silnějším mandátem bude mít menší pravomoci. Přitom pokud by ústava potřebovala někde vyspravit, je to v oblasti sestavování pevných, akceschopných vlád. Místo toho se budou řešit hospodsky vděčné "prezidentské milosti", píše autor Sloupku Lidových novin.


Foto: Barbora Kmentová
Stát podpoří malé firmy, investuje do nich stamiliony korun, píší Hospodářské noviny. Projekt se má týkat malých začínajících firem, v nichž stát uvidí růstový potenciál. Na oplátku v nich získá vlastnický podíl. Projekt se má spustit v červnu příštího roku. V první fázi, tedy ve fázi počátečního rozvoje firem, má jít o šest set milionů korun. Celkem je ale pro podporu malých a středních podniků vyčleněna 1miliardy 300 milionů korun. "Český rozvojový uzavřený investiční fond" naplní ministerstvo průmyslu a obchodu především penězi z unijních fondů. Mají jít do nejnadanějších firem v počáteční fázi rozvoje. Ty potřebují spíše menší investice. Podle šéfa sekce fondů Evropské unie na ministerstvu průmyslu a obchodu Petra Očka tak bude možné investovat až do stovky firem. A to dost rychle. Unijní peníze je totiž nutné rozdělit do konce roku 2015, píší Hospodářské noviny.


Foto: Archiv Českého rozhlasu
Bývalí policisté z takzvaného Toflova gangu obvinění z toho, že zneužívali svého postavení k vydírání podnikatelů, nepřijdou o výsluhy za svou službu státu. Do civilu totiž odešli ještě před tím, než byli obviněni. Výsluhy jim zpětně nelze odebrat ani v případě odsouzení, píše Mladá fronta Dnes. Deník upozorňuje na případ Stanislava Dobrovolného, který odešel do civilu na vlastní žádost jen 12 dní před svým obviněním. Jihomoravský krajský policejní ředitel Tomáš Kužel, který jeho odchod od sboru schválil, se hájí tím, že neměl informace o konkrétních jménech podezřelých. Včasnou výpovědí si tak Stanislav Dobrovolný zajistil odstupné ve výši šesti platů. Doživotně bude navíc pobírat měsíční výsluhy, jejichž výše se určuje podle počtu odsloužených let. "Bohužel mu tyto peníze nejde podle současných zákonů odebrat,"řekl Mladé frontě Dnes Petr Šereda z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci, jehož odbor případ vyšetřuje.


Na doživotí odsouzený Jiří Kajínek nedostane v nejbližších měsících šanci na obnovení svého procesu, v němž u plzeňského krajského soudu dostal před třinácti lety za dvojnásobnou vraždu a pokus o další z roku 1993 nejpřísnější možný trest. Ústavní soud (ÚS) totiž minulý týden odmítl Kajínkovu zářijovou stížnost proti rozhodnutím plzeňských i pražských vrchních soudců, kteří letos zamítli již druhý návrh odsouzeného na povolení nového řízení. Napsal to deník Právo. "Ústavní soud v této věci již rozhodl," řekla deníku mluvčí ÚS Jana Pelcová. "Dokud ale nebude usnesení doručeno stěžovateli, nemůže zatím o svém rozhodnutí informovat," dodala. Podle informací listu však ústavní soudci bez veřejného projednání Kajínkovu stížnost odmítli, čímž definitivně potvrdili názor soudců z Plzně a Prahy, že odsouzený nepředložil žádný nový relevantní důkaz, který by vedl k obnovení procesu. Sám Kajínek si přitom podle deníku Právo v září od své stížnosti sliboval úspěch a šanci případ znovu otevřít. Opíral se především o argumenty svého advokáta Tomáše Zejdy, který v textu zaslaném ÚS upozornil na nestandardní postup policie při vyšetřování vražd z konce května 1993 v plzeňských borských serpentinách.


Čeští vědci se podíleli na sestrojení unikátního robota, píší Lidové noviny. Jde o robota pečovatele, který dokáže sledovat zdravotní stav lidí a může pomáhat například osaměle žijícím starším lidem. Umí zaznamenat třeba pád, dokáže se zeptat člověka, jak se cítí a v případě potřeby zavolat záchranáře. Na jeho vývoji spolupracovali vědci z několika evropských zemí včetně techniků z Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Vědci tvrdí, že osaměle žijících seniorů v Evropě neustále přibývá, což vývoji robota "pečovatele" dává smysl. Stejně tak by byl podle nich využitelný i pro lepší kontrolu zdravotního stavu seniorů třeba v domovech důchodců. V Nizozemsku se už robot zkouší v konkrétních domácnostech, uvádějí Lidové noviny.


O sporu pardubického hokejového klubu s rodiči mladých hráčů píše Mladá fronta Dnes. Jak list uvádí, předložil pardubický klub hráčům mladšího dorostu smlouvu, podle které může klub v případě, že se hráč rozhodne odejít jinam, vymáhat po hráči finanční odškodnění za prostředky vložené do jeho přípravy. Má jít nejméně o pět milionů korun. Rodiče hráčů se obávají, že by klub mohl odškodnění chtít i v případě, že by se hráč rozhodl s hokejem skončit úplně a dal třeba přednost studiu. Vedení klubu tuto variantu odmítá, rodiče nicméně nechtějí na podmínky smlouvy přistoupit, píše Mladá fronta Dnes.


Foto: Chris Greene / Stock.XCHNG
Hospodářské noviny se mimo jiné věnují financování českého filmu. Deník upozorňuje na to, že rozvoji české kinematografie brání především absence systémové podpory a státních dotací. To se negativně odráží na schopnosti českých filmů prosadit se v zahraničí. Změnit by to měla novela zákona o kinematografii. Pokud projde, změní se systém financování Státního fondu pro podporu a rozvoj české kinematografie. Zatímco dosud do něj šly peníze z prodeje lístků, starších filmů a z prodeje reklamy v České televizi, nový systém má zajistit peníze z prodeje DVD, z reklamy na komerčních televizích a z tržeb provozovatelů kin a distributorů, uvádějí Hospodářské noviny.


Fotbalový trenér Pavel Vrba prý možná skončí v Plzni, kterou dovedl k mistrovskému titulu i do Ligy mistrů. Sám to připustil v rozhovoru pro deník Právo. Kam má namířeno zatím nechtěl prozradil. Podle něj je možné, že brzo odejde, ale stejně tak je prý možné, že v Plzni zůstane. "V Plzni mám smlouvu ještě na půl druhého roku. Ale já už dvakrát dostal facku, když jsem ji vůbec nečekal. Třeba ji dostanu potřetí,"řekl Pavel Vrba deníku Právo, přičemž měl na mysli předchozí vyhazovy z ostravského Baníku a ze Žiliny. Plzeň je ale pro něj, podle jeho vlastních slov, "velká srdeční záležitost". "Dokázali jsme, že velkých výsledků mohou dosáhnout i menší kluby," prohlásil Pavel Vrba v rozhovoru pro deník Právo.