Jiří Kajínek: Nejdřív se chci nadechnout, rozhlédnout a zvážit situaci

Jiří Kajínek, foto: ČTK

Několik dnů kempovali novináři před rýnovickou věznicí v Jablonci nad Nisou. Čekali, až z ní vyjde nejznámější český vězeň Jiří Kajínek. Stalo se tak v úterý odpoledne poté, co mu prezident Miloš Zeman udělil milost. Samotná milost je velmi stručná. Píše se v ní, že Miloš Zeman promíjí nevykonaný zbytek trestu odnětí svobody za konkrétní trestné činy.

Jiří Kajínek,  foto: ČTK
Známější než Jiří Kajínek je už snad jen Babinský, legendární loupežník z 18. století, o kterém se zpívá písnička. O Kajínkovi vznikl celovečerní film, vyšla knížka a bylo natočeno na 30 reportáží, které upozorňovaly na nesrovnalosti v jeho případu. Kajínek vykrádal chaty, bytu, loupil se zbraní v ruce, proslavil se útěkem z vězení Mírov. Vinu v případu dvou nájemných vražd však nikdy nepřiznal. Opakovaně a neúspěšně žádal obnovení procesu.

Na ministerstvo přišlo 90 žádostí o milost pro Kajínka

Žádostí o milost pro Jiřího Kajínka dorazilo na ministerstvo spravedlnosti skoro 90, říká mluvčí resortu Tereza Schejbalová:

Pavel Rychetský,  foto: Prokop Havel,  archiv ČRo
"Od konce roku 2013, kdy prezident přenesl agendu milostí na ministerstvo spravedlnosti, jsme obdrželi 2 196 žádostí o milost. Z toho se 89 žádostí týkalo Jiřího Kajínka."

Prezident letos v dubnu uvedl, že o milosti pro Kajínka vážně uvažuje, protože není zcela přesvědčen o jeho vině. V tom ho tehdy podpořil dlouholetý předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský, v kauze podle něj přetrvávají pochybnosti.

Kajínek nesmí sedm let spáchat žádný trestný čin

Součástí milosti je však podmínka, že se Jiří Kajínek nesmí během sedmi let dopustit trestného činu.

Miloš Zeman,  foto: Filip Jandourek,  archiv ČRo
"To jest jakéhokoliv trestného činu, ať již úmyslného nebo nedbalostního. Dodržování podmínky bude sledovat soud, který ve věci rozhodl v prvním stupni. Uvedený soud po uplynutí každého roku podmínky sdělí ministerstvu spravedlnosti výsledky šetření," uvádí se v hradním prohlášení. Pokud by Jiří Kajínek porušil podmínku, situaci by řešil prezident Miloš Zeman.

Lidé před věznicí čekali na Kajínka jako na celebritu

Kromě novinářů čekaly na Kajínka u věznice i desítky jeho příznivců. Gratulovali mu k milosti, fotografovali se s ním a žádali o autogramy.

Premiérovi Bohuslavu Sobotkovi z ČSSD se nelíbí, že se z Kajínka stává celebrita:

Bohuslav Sobotka,  foto: archiv Úřadu vlády ČR
"Já myslím, že by se z pana Kajínka celebrita stávat neměla. Pokud je pan Kajínek nějakou postavou, tak je podle mého názoru spíše zápornou postavou."

Kurátor: návrat na svobodu může být těžký

Jiří Kajínek se na svobodu dostal po 23 letech. Propuštěným vězňům pomáhají s návratem do běžného života sociální kurátoři. Jeden z nich Pavel Pěnkava řekl, že mediální zájem může Kajínkovi pomoct i uškodit:

"Pokud se najdou donátoři, kteří ho budou chtít podporovat, pak jeho vstup do běžného života bude snadnější. Ale pokud opadne vlna zájmu a nesežene nikoho, kdo ho bude podporovat, pak se domnívám, že to bude velice těžké. Zaměstnat takového člověka bude velký problém."

Jiří Kajínek,  foto: ČTK
Jiří Kajínek měl po propuštění z rýnovické věznice dobrou náladu. Řekl, že je velmi rád, že je z vězení pryč. O své budoucnosti zatím nemluvil - řekl, že se potřebuje rozhlédnout, nadechnout a zvážit situaci. O život se nebojí, kde bude bydlet, nechtěl říct. Novinářům také řekl, že už dostal nabídky práce, a některé opravdu zajímavé.