Kajínek opět stane před plzeňskými soudci

Jiří Kajínek, Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Mediálně nejsledovanější český vězeň Jiří Kajínek, odsouzený na doživotí za dvojnásobnou vraždu, má opět šanci na nový proces. Vrchní soud v Praze zrušil v pondělí rozhodnutí plzeňského soudu. Ten loni v září zamítl Kajínkovu žádost o nový proces. Podrobnosti má Zdeněk Vališ.

Jiří Kajínek,  Foto: ČTK
Kajínek od začátku tvrdí, že je nevinen. Podle soudu tento několikrát trestaný muž atletické postavy, k němuž řada žen vzhlíží s obdivem, zastřelil 30. května 1993 v Plzni na objednávku jednoho podnikatele-vyděrače a člena jeho ochranky. O pět let později za to Kajínek dostal doživotní trest. Posléze ale vznikly různé pochybnosti. Někdejší ministr spravedlnosti Pavel Rychetský dokonce podal neúspěšnou stížnost k Nejvyššímu soudu pro porušení zákona. Případ znovu rozvířila loni televize Nova. V rozsáhlém pořadu zpochybnila věrohodnost policejních důkazů. Krajský soud v Plzni ale neviděl žádný důvod k obnovení procesu. Tehdejší Kajínkův advokát Kolja Kubíček se samozřejmě odvolal k Vrchnímu soudu. A pro Radio Praha zhodnotil soudní rozhodnutí slovy:

"Jestliže ta justice není schopna - nebo v daném případě tento konkrétní soud - reagovat i na zákonem předpokládaný návrh na obnovu řízení, ke kterému jsou důvody, pak je to prohra té justice a ne pana Kajínka."

Vrchní soud odvolání vyhověl a rozhodl, že plzeňští soudci musí ještě jednou zvážit otevření případu. Současná Kajínkova advokátka Klára Slámová je spokojená.

"Je to první pozitivní rozhodnutí v celé kauze za celých dvanáct let, kdy ta kauza běží. Já mám obrovskou radost z toho, že Vrchní soud takto rozhodl. Je to obrovský úspěch české justice. Začíná se blýskat na lepší časy."

-Už máte v ruce písemné odůvodnění?

"Ještě ne, já ho očekávám v průběhu několika týdnů. Mám za to, že Vrchní soud v Praze shledal, že původní rozhodnutí soudce Boučka je poznamenáno značnými vadami, pro které nemohlo obstát. Zejména se tam mělo jednat o procesní vady."

-Vy jste samozřejmě přesvědčena, že pan Kajínek je nevinen..

"Já vím, že je nevinen. Nemusím být přesvědčena, nemusím věřit. Já to vím."

-Už jste informovala pana Kajínka?

"Pan Kajínek byl o tomto úspěchu ve věci informován."

-Znáte jeho reakci?

"Znám ji zatím jen z médií, nemám ji ještě přímo od pana Kajínka. Slyšela jsem, že byl velice příjemně překvapen a potěšen."

Spokojenost vyjadřuje i reportér televize Nova Janek Kroupa, spoluautor loňského pořadu o případu Kajínek.

"Já si myslím, že je to dobře, protože v tom případu je řada nejasností, které se týkají zejména role plzeňských policistů. Doufejme, že soud, který to dostane znovu k projednání, bude chtít tyto nejasnosti vyřešit."

-Vystupovali jste loni v září jako svědci před plzeňským soudem?

"Ano, byli jsme předvoláni jako svědci."

-Přihlédl nějak soud k vašemu svědectví?

"Myslím, že do značné míry nepřihlédl, protože my jsme právě naznačovali, že by bylo vhodné, aby byla došetřena role plzeňských policistů a dalšího vraha, který se tam objevil. Tím, že ten soud to odmítl, myslím si, že naše svědectví v potaz příliš nevzal."

-Půjdete opět svědčit?

"Pokud nás soud předvolá, tak samozřejmě ano."