Po 15 letech bude 11. listopad poprvé bez svatomartinských oslav

Za necelý měsíc otevřou milovníci Svatomartinského vína první lahve ročníku 2020. Letos ale bude 11. listopad poprvé po 15 letech bez ochutnávek a hromadných přípitků mladých vín. Vinařský fond s ohledem na vývoj epidemie a vládní opatření zrušil kompletní program letošních svatomartinských oslav.

Foto: Archiv Radia Praha

Konat se tak nebude například hojně navštěvovaná akce - tradiční košt na náměstí Svobody v Brně. Tam totiž mohli zájemci 11. listopadu vždy mladá vína daného ročníku jako první ochutnat. „Provoz restaurací bude v nejlepším případě výrazně omezený," řekl ředitel Vinařského fondu Jaroslav Machovec.

Lidé by si ale podle něj svatomartinský přípitek neměli nechat ujít. "Hezké chvíle se ale dají jednoduše zažít i doma. Víno si můžeme objednat prostřednictvím e-shopů našich vinařů nebo koupit v obchodech, jídlo pak třeba prostřednictvím donáškových služeb. Tento způsob oslavy svatého Martina je nejenom bezpečný, ale zároveň poslouží jako podpora našim vinařů a restauratérů, kteří teď věrnost svých zákazníků potřebují," uvedl Machovec.

Svatomartinské víno | Foto: Markéta Kachlíková,  Radio Prague International

Svatomartinského vína bude letos také méně než v minulosti, kdy vinaři dodovávali kolem dvou milonů lahví. Letos vyrobí podle předpokladů o zhruba tři sta tisíc lahví méně.

"Vyrobíme o 80 až 90 procent méně Svatomartinského do gastronomie a budeme doufat, že nás lidé podrží aspoň tak, že si půjdou Svatomartinské víno koupit aspoň do obchdů a tím podpoří moravské vinaře," řekl Českému rozhlasu David Šťastný, ředitel vinařství Chateau Valtice.

Aromatická, lehčího ovocného charakteru

Foto: Michal Trnka,  Český rozhlas

Hrozny pro Svatomartinská vína vinaři sklízejí od poloviny září. Letošní sklizeň se vrátila k tradičním termínům, ve srovnání s minulými teplými roky je tak o dva až tři týdny opožděná. "Lze předpokládat, že letošní svatomartinská vína budou velmi aromatická, lehčího ovocného charakteru s alkoholem do 12,5 procenta. Budou vynikat svojí svěžestí, díky pikantním kyselinkám," očekává hlavní sommelier Národního vinařského centra Marek Babisz.

Odborná komise posuzuje vzorky od zájemců o značku Svatomartinské  do 30. října. Při bodování musí proto víno získat 80 bodů z celkových 100 bodů. Hodnotí se čistota vína, barva, vůně, chuť a celkový dojem.

Značka Svatomartinské víno byla registrována v roce 1995 a od roku 2005 je jejím vlastníkem Vinařský fond, který ochrannou známku každoročně propůjčuje vinařům. Loni známku získalo 97 vinařství, která nabízela celkem 366 druhů těchto vín.

Autoři: Katarína Brezovská , ČTK
klíčové slovo:
spustit audio