Po týdnech vládní krize si její aktéři tento víkend asi odpočinou

Po týdnech vládní krize, kterou doprovází noční jednání a různá zasedání, budou mít tento víkend politici zřejmě volno. Politická krize sice stále nemá řešení, její aktéři ale neplánují na víkend žádná stranická a ani mezistranická jednání. ČTK to potvrdili mluvčí všech stran bývalé koalice a mluvčí Hradu Petr Hájek. Podobně jako představitelé stran bývalé koalice nechává prezident další kroky v řešení vládní krize až na počátek příštího týdne.

Prezident se k politické situaci vyjádřil v pátek. Dal jasně najevo, že neumožní menšinovou vládu bez předem dohodnuté podpory ve sněmovně. V sociální demokracii je přitom po krachu vyjednávání s lidovci a unionisty silná vůle vládnout do řádných voleb v červnu 2006 třeba i v menšinovém kabinetu. Pokud vládní lídři Klausovi potvrdí, že jejich dohoda zkrachovala, vyvolá jednání o prozatímní vládě a předčasných volbách.

Zatím se ale Klaus jednoznačné odpovědi nedočkal - obě menší strany tvrdí, že pro ně dohoda platí. Premiér a předseda ČSSD Stanislav Gross zase uvedl, že jeho strana opakovaně vyzývá své bývalé koaliční partnery k vytvoření "proevropsky orientované nekomunistické vlády" bez účasti stranických špiček. ČSSD je připravena aktivně se podílet na jednání politických stran, pokud je Klaus svolá, vzkázal na Hrad Gross.