Počasí lámalo rekordy

V pražském Klementinu měří teploty vzduchu nepřetržitě od roku 1775

Na řadě už je jen česká kuriozita, kterou vám na tomto místě každý týden nabízíme. Dlouho jsem probíral nejrůznější témata a přemýšlel, o čem pohovořit a můj pohled padl na teploměr za oknem. A české nej bylo na světě!

V pražském Klementinu měří teploty vzduchu nepřetržitě od roku 1775
Na řadě už je jen česká kuriozita, kterou vám na tomto místě každý týden nabízíme. Dlouho jsem probíral nejrůznější témata a přemýšlel, o čem pohovořit a můj pohled padl na teploměr za oknem. A české "nej" bylo na světě! V minulých dnech totiž padlo hned několik teplotních rekordů a to v celé České republice. Tak například v Jeseníku naměřili ve čtvrtek 15,4 stupně Celsia! O více než 5 stupňů tak tak rekord starý dva roky. Na začátek února vstutku nebývalé teploty rostly už od minulé neděle. Více Jan Havelka z Českého hydrometeorologického ústavu.

"Už od pondělka začala teplota překračovat přes hodnotu 10 st. C, na Mostecku a jižní Moravě dosahovaly až 12 st. Nejteplejšími dny byly středa a čtvrtek, kdy v Teplicích teploty vystoupily na 16 st., v Pardubicích 17 st.C. Byly překročeny rekordy z let 1833 a 1988."

Jednu z nejvyšších teplot 16,2 stupně Celsia naměřili v Českých Budějovicích. Shodou okolností drží právě České Budějovice rekord v nejnižší naměřené teplotě, před 75 lety zde zaznamenali vůbec nejnižší teplota v Česku minus 42,2 stupně Celsia! Teplotní rekord padl i v hlavním městě Praze. Tady naměřili rekordních 14,8 stupně Celsia a to se v pražském Klementinu měří teploty vzduchu nepřetržitě od roku 1775, což je mimochodem také jedno české, ale i evropské nej.