Pochod Vlastenecké fronty se obešel bez vážných incidentů

Na pražském Palackého náměstí se v Den české státnosti sešly dvě stovky pravicových radikálů. Jejich pochod na Vyšehrad skončil bez vážnějších incidentů. Mluvčí pražské policie Ladislav Bernášek novinářům řekl, že policisté zadrželi jednoho muže, kterého podezřívají z propagace hnutí potlačujících lidská práva. Na Vyšehradě akce skončila.

Projevům, které demonstraci Vlastenecké fronty odstartovaly, dominovala tradiční témata nacionalistů - odpor k EU, nynější politické reprezentaci, globalizaci, snahám o federální Evropu a hesla "Nic než národ" a "Čechy Čechům". Aktivista pražské Vlastenecké fronty Zdeněk Zvoníček ještě před začátkem pochodu mimo jiné prohlásil, že by bylo dobré zavést program "řízeného vývoje", který by vylepšil "genofond" společnosti. Nehlučněji a nejagresivněji působila cestou na Vyšehrad skupinka asi deseti skinheadů, které se pořadatelé z Vlastenecké fronty neúspěšně pokoušeli přesvědčit, aby se k jejich akci nepřidávali.

Dvě drobné potyčky pravicových radikálů s policisty poznamenaly shromáždění příznivců Národní strany na Václavském náměstí. Policisté při nich bránili tomu, aby se někteří účastníci této akce dostali do kontaktu s lidmi z Komunistického svazu mládeže, kteří jen o několik metrů dál sbírali podpisy pod petici proti fašismu. Větší problémy ale policisté řešit nemuseli a obě shromáždění se brzy rozešla.