Pochod homosexuálů napadli v centru Brna extremisté

Foto: ČTK

Centrem Brna prošel průvod gayů a lesbiček. Historicky první akce tohoto druhu v Česku se neobešla bez incidentů. Zhruba 500 účastníků průvodu napadli ještě před jeho začátkem pravicoví extremisté. Zaútočili i slzným plynem a výsledkem bylo více než dvacet zraněných.

Foto: ČTK
Extremisté na brněnské Náměstí svobody vtrhli ještě před začátkem pochodu jednou z pasáží. Házeli pyrotechniku, vajíčka a provolávali hesla. Policistům se střetu zabránit nepodařilo.

Foto: ČTK
"My jsme nechtěli v účastnících pochodu vyvolávat atmosféru, že jsou ohraničeni policií, aby to nebylo takové stísněné, tudíž jsme stáli v bočních ulicích,"

uvedla policejní mluvčí Andrea Procházková. Z důvodu bezpečnosti byl průvod nakonec zkrácen z původních dvou hodin na 20 minut. Jeho účastníky, kterých se sešlo kolem 500, chránil policejní kordon, byli tu i členové antikonfliktního týmu. Na náměstí promluvila ministryně pro menšiny Džamila Stehlíková a známý bojovník za práva homosexuálů Jiří Hromada, který připomněl, že registrované partnerství podporuje podle posledního průzkumu 75 procent Čechů.

Přestože policie blokovala všechny ulice na náměstí, někteří odpůrci se tam přesto dostali. Přišel i známý brněnský kněz, odpůrce homosexuálů a potratů Libor Halík. V ruce držel velký dřevěný kříž a hlasitě kritizoval účastníky akce. Ta měla upozornit na některé stále nevyřešené problémy homosexuálů. Například na problémy gay rodin, které vychovávají dítě jednoho z partnerů, říká za organizátory Lucie Hanyášová.

Foto: ČTK
"My bychom hlavně chtěli ukázat, že jsme jako všichni ostatní lidé a že naše společnost je širokospektrá, že jsme Queer. Lidé se dozví více o organizacích, které to pořádají a vůbec o tom, jakým způsobem žijeme."

Účastníci Queer Parade zasažení slzným plynem,  foto: ČTK
I přes útoky extremistů byli lidé s programem spokojeni:

"Dávala jsem si otázku, kolik lidí přijde a překvapilo mě to příjemně. - Bylo bezvadné, že jsme se prošli Brnem i přesto, že nám v tom chtěli Národní odpor a podobní zabránit."

Chaos a honičky policistů a neonacistů ovládly centrum Brna i poté, co pochod skončil. Nejdramatičtější situace vznikla na náměstí Svobody, kde asi 20 minut po skončení pochodu zaútočili zřejmě neonacisté na občany slzným plynem. Od útoku se distancovala Národní strana. Právě možnost jejího rozpuštění naznačil v televizním diskusním pořadu ministr vnitra Ivan Langer. Doplnil však, že příslušníci Národní strany se v současnosti "vychytrale" pohybují na hraně zákona.

"Na jedné straně se mi její činnost líbit nemusí a nelíbí, na straně druhé mohu dělat pouze to, co mi umožňuje zákon a Ústava."

Foto: ČTK
Homosexuálové pořádali zatím v Česku jen pochody za oběti nemoci AIDS. Průvod by se však mohl stát tradicí, na příští rok se plánuje podobná akce v Táboře. Homosexuálové zamířili do ulic také v řadě evropských měst, aby demonstrovali za rovná práva a proti diskriminaci menšin. V rámci takzvaných duhových průvodů jich bylo nejvíc v Berlíně a v Paříži, tady se pochodu zúčastnilo až 700 tisíc lidí.

Foto: ČTK
O brněnském pochodu informuje český tisk. Například Mladá fronta Dnes útoky extremistů odsuzuje. Naše zákony i veřejné mínění jsou vůči homosexualitě tolerantní. Většině lidí nevadí ani registrované partnerství. Extremisté se podle komentátora pořád ohánějí tím, že něco je proti přírodě. Těžko říct proč, i mezi zvířátky existuje náklonnost jedinců stejného pohlaví. Že by i němé tváře podlehly nějaké cizácké propagandě? Proti přírodě to tedy nebude. Zato řádění extremistů je zcela jistě deviací od civilizačních hodnot, dodává komentář Mladé fronty Dnes.