Registrované partnerství dostalo ve sněmovně zelenou

Foto: ČTK

Česká republika se zařadí k zemím, kde homosexuálové mohou uzavírat registrované partnerství. Poslanecká sněmovna totiž ve středu těsnou většinou přehlasovala veto prezidenta Klause. Zákon o svazcích lidí stejného pohlaví podpořilo 101 ze 177 přítomných poslanců. Více se dozvíte v příspěvku Martiny Lustigové.

Foto: ČTK
"Obrovské nadšení. Takové zadostiučinění. A samozřejmě pozitivně hledíme do budoucna, věříme, že to bude dále jenom lepší a společnost bude stále otevřenější," popsal mi své pocity Slavomír Goga z Gay a lesbické ligy.

Zákon upravuje vznik a zánik partnerského svazku. Partnerství se bude zapisovat do občanských průkazů. Mimo jiné zákon partnerům zaručuje právo na informace o zdravotním stavu nebo právo dědit stejně jako manželé. Počítá i se vzájemnou vyživovací povinností. Partneři budou mít možnost zastupovat se v běžných záležitostech, budou mít i možnost odmítnout proti sobě vypovídat. Když se o registrovaném partnerství diskutovalo, řešila se také otázka výchovy dětí. K tomu Slavomír Goga říká: "Návrh, který v současné době prošel, rozhodně adopce neumožňuje. Je tam přímo odstavec, který říká, že osoby, jež vstoupí do partnerství, nemají právo adoptovat děti. Tedy osvojení nepřipadá v úvahu." Zákon počítá pouze s případem, že člověk, který vstupuje do registrovaného partnerství, má dítě z předchozího vztahu. V takovém případě je právo vychovávat dítě zachováno.

Foto: ČTK
Osud zákona byl do poslední chvíle nejistý a nebylo jasné, jestli vůbec sněmovnou projde. Normu podle očekávání podpořila drtivá většina sociálních demokratů, přijel i jeden těžce nemocný sociálnědemokratický poslanec. Už dříve totiž premiér Paroubek označil zákon o registrovaném partnerství za jednu z priorit ČSSD. Zákon podpořila i většina komunistů a všichni unionisté. Proti zákonu hlasovali už tradičně lidovci. "Svět se nezboří. Bude jen o něco bláznivější," komentoval přijetí zákona šéf KDU-ČSL Miroslav Kalousek. Proti přijetí zákona se postavila - až na dva poslance - i většina občanských demokratů. Dokonce i dlouholetá zastánkyně zákona a jedna ze spoluautorek normy Kateřina Dostálová hlasovala proti. Jak říká, vedly ji k tomu tři důvody: "První důvod je, že si z tohoto návrhu zákona udělal pan Paroubek vlajkovou loď a toto téma si přivlastnil. Druhým důvodem je otázka náboženské svobody a to, jakým způsobem byl prováděn nátlak na některé sociálnědemokratické poslance. A když se podíváte na to, jak probíhalo hlasování, tak to byl obchod s komunistickými hlasy v rámci tohoto návrhu zákona."

Jak je vidět, ani v otázce, v níž by se poslanci měli řídit výhradně svým svědomím, nedokázali odložit politické karty. To, že se ze zákona o registrovaném partnerství stalo politické téma, se příliš nelíbí ani Slavomíru Gogovi: "Samozřejmě, že je to věc, která se bytostně týká soužití lidí. A není dobré, když se z takové věci dělá politika. Ale v tomto ohledu platí, že důležitý je výsledek, důležité je, že ten zákon tady je. A v konečném důsledku bude na svědomí každého z voličů, jak se zachová a jak zareaguje na vystoupení a hlasování jednotlivých poslanců a poslaneckých klubů."