Gay iniciativa ukončila svou činnost

Gay iniciativa ukončila svou činnost. Mezi důvody patří mimo jiné přijetí zákona o registrovaném partnerství nebo změna postoje společnosti k homosexuální menšině. O zlepšení života homosexuálů bude dál usilovat například Gay a lesbická liga. Více se dozvíte z příspěvku Martiny Lustigové.

Gay iniciativa v Česku působila sedmnáct let. A proč na sklonku roku 2006 ukončila svou činnost? Na to jsem se zeptala jejího předsedy Jiřího Hromady: "Za sedmnáct let činnosti Gay iniciativy jsme dospěli po přijetí registrovaného partnerství a jeho uvedení do života k takovému přesvědčení, že to, co jsme si předsevzali, co jsme chtěli dosáhnout, se zdařilo. Tím nechceme samozřejmě říct, že v České republice nemůžeme pokračovat dál ještě v rovnoprávnosti a přijetí gay a lesbické minority, ale to, co bylo v našich silách, jsme udělali. A myslíme si, že po sedmnácti letech musíme dát prostor i nové, mladé generaci."

Gay iniciativa například nastartovala úsilí o přijetí zákona o registrovaném partnerství, který v Česku platí od loňského července. Jiří Hromada si ale cení i dalších úspěchů: "Já si myslím, že největší úspěch je to, co jsme si určili jako hlavní cíl, to znamená změna myšlení společnosti. Jestliže v roce 1990, když jsme začínali, nás podle prvního průzkumu veřejného mínění akceptovalo pouze deset procent občanů České republiky, tak při přijetí zákona o registrovaném partnerství loni v březnu to bylo již sedmdesát procent občanů, kteří se vyjádřili, že podporují registrované partnerství a že akceptují gay a lesbickou minoritu v její jinakosti."

Jiří Hromada chce podle svých slov dát prostor mladší generaci, například Gay a lesbické lize. Její mluvčí Martin Strachoň prozrazuje, co bude Gay a lesbická liga podnikat dál: "V loňském roce se podařilo dosáhnout takového nejviditelnějšího milníku, kterým bylo uzákonění registrovaného partnerství. Ten zákon byl jakýmsi kompromisem mezi našimi představami a mezi politickou průchodností. Teď bude podle našeho názoru potřeba monitorovat, jakým způsobem se ten zákon uplatňuje v praxi a co by případně bylo možné v tom zákoně zlepšit. Samozřejmě registrované partnerství není jediným bodem, ke kterému se upíná zájem gay a lesbické komunity. Jsou tady další záležitosti, mimo jiné antidiskriminační zákon."

Registrované partnerství do konce roku 2006 uzavřelo přes 200 párů. Podle dosavadních zkušeností je problematická například úprava majetkových vztahů - partneři a partnerky totiž nemohou mít společné jmění, jako je tomu u manželů. Mnohým se také nelíbí to, že v občanském průkazu mají v kolonce stav napsáno slovo partner nebo partnerka. Kvůli tomu se dokonce řada z nich zdráhá registrované partnerství uzavřít.