Na dvě stovky akcí, průvod i posílená bezpečnost. Praha hostí 14. ročník Prague Pride

Rodina, kterou nedefinují geny, ale bezpodmínečné přijetí. To je hlavní téma letošního ročníku festivalu hrdosti leseb, gayů, bisexuálů, trans a queer lidí (LGBT+) Prague Pride. Letos nabízí rekordních 213 akcí. Vrcholem bude duhový průvod. Pořadatelé na něm očekávají na 70 tisíc lidí. Zvýšená bezpečností opatření jsou připravena na celou dobu trvání festivalu.

Foto: René Volfík,  iROZHLAS.cz

Festival s průvodem se v ČR poprvé konal před 13 lety a vyvolal tehdy bouřlivé protesty konzervativců, podle kterých byla přehlídka obscénní a nevkusně vnucovala ideologii homosexualismu. V dalších letech protestní akce slábly. Letos na ni bude v souvislosti s nedávnými výhrůžkami týkajícími se slovenské přehlídky dohlížet více policistů než obvykle. Policie ale uvedla, že nemá informace, že by pražské akci hrozilo konkrétní riziko.

„Počítáme s účastí policistů z antikonfliktního týmu, prvosledových hlídek s dlouhými zbraněmi a balistickou ochranou kriminalistů z odboru extrémizmu a terorizmu a jejich kolegů z dalších oddělení obecné kriminality, ale také s účastí pořádkových jednotek,“ přiblížil mluvčí pražské policie Jan Daněk. Policisté budou mít k dispozici i vrtulník nebo zásahovou jednotku.

Foto: René Volfík,  iROZHLAS.cz

Záštitu nad letošním ročníkem Prague Pride převzali předsedkyně Sněmovny a TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, ministr vnitra a předseda STAN Vít Rakušan, předseda Pirátů a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš a jeho stranický kolega ministr zahraničí Jan Lipavský, zmocněnkyně vlády pro lidská práv Klára Šimáčková Laurenčíková, primátor Prahy Bohuslav Svoboda a starostka městské části Praha 1 Terezie Radoměřská.

Foto: René Volfík,  iROZHLAS.cz

Pražský magistrát k zahájení festivalu sexuálních menšin vyvěsil v pondělí ráno na budově Nové radnice na Mariánském náměstí duhovou vlajku. Podobnou cestou se rozhodla podpořit LGBT+ komunitu i Filozofická fakulta Univerzity Palackého v Olomouci, která vlajku vyvěsila na dva týdny na své hlavní budově už minulý týden. Duhová vlajka LGBT+ komunity visí i na budově ministerstva zahraničí, ministerstva vnitra či na velvyslanectví Kanady a USA.

"Dokud v Česku nebude zajištěna rovnost všech lidí bez ohledu na jejich orientaci, je konání takových akcí více než nutné," uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský. Také ministr Rakušan uvedl, že festival má i letos jeho podporu a záštitu. Dodal, že přehlídku vnímá jako "oslavu lidských práv, svobody a tolerance".

Celý festival Prague Pride podpořila i nezisková organizace Člověk v tísni. „Začíná lidskoprávní festival Prague Pride, jehož hodnoty sdílíme. I letos se chystáme vyrazit do sobotního průvodu. Dlouhodobě usilujeme o společnost, kde je každý člověk respektován bez ohledu na svou sexuální orientaci nebo genderovou identitu. A to nejen u nás, ale také v dalších 20 zemích světa, kde v oblasti lidských práv působíme,“ uvedla nezisková organizace.

Naopak ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) se od pořadatelů přehlídky distancovalo. Na svém webu uvedlo, že festival Prague Pride nepodporuje několik let, přesto bylo na jeho webu logo MPSV. Na umístění loga si stěžovala Aliance pro rodinu s odkazem na to, že ministerstvo vede lidovec Marian Jurečka.

Rekordní počet akcí

Foto: Zuzana Jarolímková,  iROZHLAS.cz

Prague Pride letos nabízí rekordní počet akcí – přes dvě stovky, které se odehrají na celkem deseti festivalových místech. V nabídce jsou koncerty, filmy, diskuse, přednášky, pikniky, výstavy, bohoslužby, zábava pro děti, workshopy nebo taneční akce a večírky. V sobotu 10. pak festival vyvrcholí duhovým pochodem z Václavského náměstí na Letnou.

Jak upozorňují pořadatelé Prague Pride, na akcích se podílí nejen festivalový tým, ale i různé pražské kluby, LGBT+ organizace a další neziskovky, umělecké instituce, ale třeba i ministerstvo školství, the British Council nebo církve.

Foto: René Volfík,  iROZHLAS.cz

Hlavním festivalovým místem je Střelecký ostrov, kde je umístěna Pride Village. Každý den tam má festival své téma a po celý týden zde bude k dispozici půjčovna sportovních potřeb a hřiště a také bezplatné anonymní testování HIV, které zajistí Česká společnost AIDS pomoc. V Pride Parku na Letenské pláni bude po celý týden celkem šest hudebních stagí. Chybět nebude beauty zóna, jarmark neziskových organizací, stánky s občerstvením.

Pride House se letos přesouvá do Francouzského institutu. Ten tak bude hlavním místem pro přednášky, diskuze, workshopy a prezentace. Skautský institut zase bude letos vyhrazen jen pro queer mládež do 30 let.

Všechny události spojuje RODINA jako hlavní téma festivalu. „Všichni k rodině máme nějaký vztah, ať už ji sami máme, nebo ne, ať jsme součástí milující rodiny, rodiny plné tahanic nebo jsme s ní zpřetrhali vazby. Reprezentuje naději, péči, ale i výzvy a bolest. Právě v rodině jsme si osvojili názory a přesvědčení, jak se věci mají dělat. Pokračujeme v nich, nebo jsme je po osamostatnění záměrně změnili,“ uvedli pořadatelé festivalu.

Upozornili také, že to, co dělá rodinu rodinou, je vzájemný respekt a bezpodmínečné přijetí. „Proto rodinou ne vždy musí být lidé, které spojují geny. Skutečnou rodinou se člověku mohou stát přátelé, kteří ho podporují, kteří mu dávají zakusit pocit sounáležitosti a které si sám vybral,“ dodali.

Foto: Zuzana Jarolímková,  iROZHLAS.cz
Autor: Katarína Brezovská | Zdroj: Prague Pride
klíčové slovo:
spustit audio