Prezident se obává "ismů"

0:00
/
0:00

Tzv. průvodem hrdosti homosexuálů vyvrcholí v Praze 13. srpna pětidenní Festival tolerance, nad nímž převzali záštitu primátor i starosta Prahy 1. To popudilo vicekancléře Petra Hájka, který karneval homosexuálů nazval nátlakovou akcí a politickou demonstrací pokřiveného hodnotového světa, homosexuály pak označil za "deviantní spoluobčany". Prezident Václav Klaus se za jeho názory postavil. To vyvolalo ostrou debatu nejen v politických kruzích.

Karnevalový pochod gayů, leseb, transsexuálů a příslušníků dalších menšin s názvem Prague Pride se v hlavním městě koná poprvé. Podobných tradičních akcí ve Vídni a dalších zahraničních metropolích se účastní desítky tisíc lidí. Petr Hájek pro Český rozhlas uvedl, že nekritizoval homosexuály jako takové, ale skutečnost, že akci podpořil pražský primátor Bohuslav Svoboda z ODS:

"Proti svobodnému projevování názorů nikdo nic nemá, ale pan primátor, který je primátorem za pravicovou politickou stranu, která si říká konzervativně-liberální, to znamená liberální v ekonomice a konzervativní ve společenských tématech, dal tomuto průvodu a karnevalu svou významnou podporu tím, že mu udělil záštitu. A to je něco tak neuvěřitelného, že to nemá obdoby."

Bohuslav Svoboda
Podle předsedy pražské ODS Borise Šťastného je Praha městem pro všechny a nebyl důvod jí nepodpořit. Za primátorem Bohuslavem Svobodou stojí:

"Praha je městem pro všechny, metropolí, kterou bych si přál, aby byla jako Vídeň, Paříž, Mnichov, či Berlín. My se prostě nebráníme tomu, aby se takovéto akce ve městě konaly a nevidím důvod, proč by primátor takovou akci nepodpořil. Jsem přesvědčený, že i kdyby k té záštitě nedošlo, tak budou existovat v naší společnosti skupiny, které budou velmi razantně vystupovat proti určitým menšinám. Mě jenom mrzí, že s těmito skupinami se spojují naši ústavní činitelé."

K tomu, aby se od svého vicekancléře distancoval, vyzvaly prezidenta Václava Klause opoziční ČSSD a vládní Věci veřejné. Hlava státu to ale rezolutně odmítla. "Jakkoli to nebyly výroky moje a já bych asi volil některá slova jinak. Ani já však nad touto akcí žádnou 'hrdost' necítím," uvedl Václav Klaus. Soudí, že Petr Hájek neprotestuje proti průvodu, ale proti tomu, že tato "manifestační akce dostává tak vysokou záštitu primátora, eventuálně některých politických subjektů v naší zemi. Tolerovat je jedna věc, dávat veřejnou podporu jménem významné instituce je věc úplně jiná", napsal prezident v prohlášení na svém webu www.klaus.cz. Karneval podle něj není projevem homosexuality, ale homosexualismu, jehož se, stejně jako řady dalších módních "ismů", velmi obává. Pozastavovat se nad tím, že vicekancléř Hájek použil ve spojení s homosexuály slovo deviace je podle Václava Klause "slovíčkaření". "Jestli někoho popuzuje slovo deviace, já ho mám za hodnotově neutrální slovo. V každém případě je homosexualita něco výrazně menšinového a jako taková si zasluhuje naši ochranu, nikoli nutně apoteózu," uvedl Václav Klaus.

Czeslaw Walek
Podle zástupce Platformy pro rovnoprávnost, uznání a diverzitu (PROUD) prezidentovy výroky jen dokazují, že i ve 21. století v Česku panuje předpojatost a odmítání reality. Akci homosexuálů podpořilo 13 zahraničních velvyslanectví. Britské velvyslanectví upřesnilo, že společné stanovisko nesouvisí s postojem Václava Klause a jeho vicekancléře Petra Hájka. "Vyjadřujeme solidaritu s komunitami leseb, gayů, bisexuálů a transsexuálů v České republice. Podporujeme jejich právo uspořádat pokojný a zákonný průvod, aby zvýšili povědomí o specifických tématech, které se jich týkají," uvedli v prohlášení velvyslanci USA, Rakouska, Belgie, Kanady, Dánska, Estonska, Německa, Nizozemska, Norska, Španělska, Švédska, Švýcarska a Británie.

Jak řekl prezident Prague Pride Czeslaw Walek, "na další z 'klausismů' nemá cenu reagovat". Soudí však, že pro ně je způsobený rozruch dobrou reklamou:

"My jsme rádi, že ta diskuse probíhá, protože minimálně se lidé mohou dozvědět o tom, že taková akce bude v Praze. Jsme velmi rádi, že v Praze bude a že primátor to podpořil, protože primátor je primátorem města Prahy, to město má být městem otevřeným vůči všem."