Festival Prague Pride vyvolal ostré spory, rozdělil i politickou špičku země

V Praze se tento týden poprvé koná akce, která má ve světových metropolích už tradici - festival homosexuálů. Festival nazvaný Prague Pride začal už ve středu a vyvrcholí sobotním průvodem centrem Prahy. Dříve, nežli začal, už vyvolal ostré konfrontace mezi svými příznivci a odpůrci. Do sporu zasáhl prezident, premiér, pražský primátor i arcibiskup. Ozvalo se i třináct velvyslanců včetně amerického velvyslance Normana Eisena. A znovu se na scéně objevil kontroverzní Ladislav Bátora.

Jako první z vlivných osobností se proti podpoře homosexuálů ozval vicekancléř Hradu Petr Hájek. Označil homosexualitu za deviaci a prohlásil, že pravicový primátor hl. města Bohuslav Svoboda z ODS neměl dávat pochodu Prague Pride záštitu.

"ODS nebo některá její křídla se přibližují takové té havlistické nebo řekněme zelené ideologii multikulturalismu. A základní hodnoty, které chrání pravicové strany, jako je například ochrana rodiny a ochrana dětí, to se bohužel nestalo. A já jsem pokládal za nutné říct, že to je strašlivou chybou,"

Primátor hl. města Bohuslav Svoboda
zdůvodnil Petr Hájek svůj postoj v Českém rozhlase. Na jeho stranu se vzápětí postavil i prezident Václav Klaus. Prohlásil, že nemá nic proti homosexualitě, ale proti homosexualismu, kterého se jako jiných moderních "ismů" obává. Na obranu homosexuálů a jejich pochodu Prahou ale v dopise vystoupilo 13 velvyslanců, mezi nimi i šéf americké ambasády Norman Eisen. Prezident tento krok označil za bezprecedentní vměšování do vnitřních záležitostí České republiky. Podobně dopis hodnotil i ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

Ladislav Bátora,  foto: ČTK
Proti pochodu se postavil i Ladislav Bátora, představitel pravicového sdružení D.O.S.T. a nyní i personální šéf na ministerstvu školství. Jménem své iniciativy předal na pražském magistrátu a americké ambasádě ostrý protest proti tomu, že primátor Svoboda a velvyslanec Eisen akci Prague Pride podporují. Premiér Petr Nečas se od Bátorových kontroverzních výroků ale distancoval. Prohlásil, že je nelze považovat za postoj České republiky. Současně ale považuje za nepřijatelné, aby se vysoký státní úředník choval jako politický aktivista:

"Samozřejmě jsem o tom mluvil s panem ministrem školství a budu o tom s ním mluvit i nadále, protože tu záležitost nepovažuji za věc, nad kterou lze mávnout rukou."

Opoziční ČSSD, která akci Prague Pride podporuje, chce, aby se premiér zasadil o odvolání Bátory z ministerstva školství. Potvrzuje to stínová ministryně pro lidská práva a menšiny za sociální demokracii Michaela Marksová-Tominová:

"Jak děkuji premiéru Nečasovi za ta vyjádření, tak bych ho zároveň chtěla vyzvat, aby nezůstal jen u těchto vyjádření a aby se svou autoritou premiéra zasadil to, aby pan Bátora ze státní správy definitivně zmizel. Protože jeho aktivity, jakkoliv maskované za politický aktivismus a za to, že má vlastně dovolenou a nedělá to v roli státního úředníka, prostě padají na celou vládu."

Dominik Duka
Proti záštitě, kterou pochodu Prague Pride poskytl primátor Svoboda, se ozval i pražský arcibiskup Dominik Duka. Vyzval primátora, aby svou záštitu ještě zvážil. Primátor to ale odmítá:

"Já jsem nevěděl, že tolerance je věc, která končí u záštity primátora. Já jsem se domníval, že tolerance je obecný přístup k té věci. A teď se dozvídám, že všichni jsme sice tolerantní, ale až k hranici záštity. A to je věc, na kterou já nemohu přistoupit."

Czeslaw Walek
Ve sporech příznivců a odpůrců Prague Pride jaksi zcela zaniklo, co vlastně tato akce pro Pražany znamená a jaký má program. Festival, v němž se představuje gay, lesbická a transgenderová komunita, je otevřený pro všechny. Od středy do neděle nabízí téměř osm desítek akcí, včetně výstav, divadelních a filmových představení, koncertů, sportovních akcí i debat. Uvádí to šéf Prague Pride Czeslaw Walek :

"Například se koná odborná debata o násilných útocích na osoby s jinou sexuální orientací. Společně s IBM pořádáme odborný workshop pro personalisty o diverzitě na pracovišti. Přední čeští fotografové vystavují svoje fotky na téma transgender, bude tam čtení Mikea Peryho nebo divadelní představení."

Vrcholem festivalu bude sobotní průvod hrdosti centrem Prahy, na kterém organizátoři očekávají účast sedmi tisíc lidí.