Podnikatelé: Firmám chybí praktické informace o EU, státu nevěří

Českým firmám chybějí praktické informace o evropských fondech i dalších oblastech Evropské unie. Potřebné údaje by nejraději čerpaly z internetových stránek a od stálých poradců, naopak příliš nevěří informacím od státu a podnikatelských svazů. Problémy s přípravou na vstup do EU měla zhruba polovina středních společností, uvedl na úterní tiskové konferenci předseda Středního podnikatelského stavu Zdeněk Somr. Nespokojeným firmám se podle něho příprava na vstup do EU zdála málo konkrétní, nepřesně zaměřená nebo nedostatečná a kritizovaly především příliš obecné semináře. Naopak 41 procent společností označilo svoji přípravu jako zcela dostačující.

Podle Somra pro podstatnou část českých podnikatelů se žádný převrat po vstupu do unie nekonal. Subdodavatelé pro západní firmy mají unijní zvyklosti zažité již léta, a také pro malé místní firmy se téměř nic nezměnilo. Firmy proto prováděly hlavně administrativní a technické změny. Téměř netknutá zůstala personální politika. Západní státy se totiž přílivu pracovníků z nových členských států brání a české firmy se tak neobávají odlivu svých nejlepších zaměstnanců.

Očekávání firem ohledně evropských fondů jsou podle Václava Šmejkala z poradenské společnosti European Consulting Institute možná až příliš veliká. Dvě třetiny oslovených firem se chce o peníze z Bruselu ucházet. Pokud by tento poměr platil pro všechny české firmy, přidělené prostředky by určitě nevystačily a na řadu zájemců by se nedostalo. Mnoho firem navíc v systému evropských fondů stále tápe a také úroveň poradenství podle nich není dostatečná. Smrž připomněl, že se letos sice vyrojilo velké množství různých samozvaných poradců, většina však nemá skutečné znalosti a problematice EU se věnuje jen krátkodobě. Pro české podniky jsou kromě evropských fondů klíčové zejména informace o odstraňování obchodních bariér, hospodářské soutěži nebo poskytování pomoci státním firmám.