Podpis ústavy je podle Grosse krokem správným směrem

Za "krok správným směrem", který "budoucnost ocení", označil svůj podpis pod evropskou ústavou český premiér Stanislav Gross. Zopakoval, že jeho vláda má v úmyslu dokument ratifikovat formou referenda.

"Politická vůle vlády byla vyjádřena a na tom nic neměníme," řekl novinářům před odletem z Říma, Připustil, že nadcházející volby do Senátu mohou změnit jeho složení, takže názor na referendum se může v parlamentu vyvíjet; na záměru vlády se však zatím nic nemění. Rozhodně odmítl obvinění prezidenta Václava Klause, že vláda podcenila debatu o euroústavě a že ji bagatelizuje. "Tato kritika je přeci úplně nesmyslná. Vždyť každý ví, že se na této ústavní smlouvě prakticky rok pracovalo. Všechny relevantní politické síly o ní měly možnost debatovat, včetně opozice; s předstihem jsme řekli, že chceme, aby se mohl vyjádřit celý národ."

Připomněl, že ratifikační období teprve začíná - nyní bude třeba ústavu lidem vysvětlovat, vést o ní otevřený dialog. Nesouhlasí proto s kritikou, že to vláda nedělá. "Pan prezident se chce na různých tématech tak trochu zviditelnit, protože reálné věci v české politice jdou podle naší ústavy tak trochu mimo hlavu státu," řekl.