Provázela nákup transportérů korupce?

Foto: ČTK

Atmosféru tří měsíců, které zbývají do sněmovních voleb, zřejmě ovlivní údajná korupční aféra velkých rozměrů. Týká se nákupu obrněných transportérů Pandur od rakouské firmy Steyr, jejíž manažeři prý upláceli zástupce obou velkých stran. Autoři tohoto tvrzení ale dnes svá slova popírají, stejně jako všichni politici.

Deník Mladá fronta Dnes tento týden přinesl několik článků, opírajících se o pátrání reportéra Janka Kroupy. Vydával se za obchodníka s pohledávkami, který se v rámci svého byznysu zajímá o provize z mnohamiliardové zakázky. Dva manažeři rakouské firmy Steyr na záznamu skryté kamery naznačují, že na zákulisních dohodách se podíleli expremiér Stanislav Gross, bývalý ministr obrany Karel Kühnl a současný šéf resortu Martin Barták, který býval náměstkem ministra.

Jiří Paroubek,  foto: ČTK
Vedle mnoha přesných detailů ze zákulisí tehdejší scény je zmíněn i jakýsi zástupce starosty v Praze, tehdy vycházející hvězda socialistů. Lídr ČSSD Jiří Paroubek popírá, že by tou osobou měl být on a chce se bránit cestou trestních oznámení: "Neboť, co se týče mé osoby, jsem si naprosto jist, že se jedná o pomluvu, případně křivé obvinění." Korupci odmítají i všichni ostatní jmenovaní a oba rakouští manažeři nyní tvrdí, že to byl jen špatný žert na adresu špatně zamaskovaného novináře. Reportér Janek Kroupa si je ale jistý, že o legraci rozhodně nešlo: "Oni se dostali do velmi svízelné situace, kdy se přiznali k trestnému činu. Je absurdní myslet si, že by dneska říkali něco jiného. Je přece absurdní, aby se v rámci zahrávání někdo doznával k trestnému činu."

Plán nákupu nových kolových transportérů v letech 2003-2005 připravovaly vlády sociálních demokratů Vladimíra Špidly a Stanislava Grosse. Rozhodnutí o nákupu zhruba dvou set strojů za více než 23 miliard korun padlo v lednu 2006, kdy už vládu vedl Paroubek. Šéf obrany Kühnl pak v červnu přes různé protesty smlouvu podepsal již jako ministr dosluhující vlády pár dní po volbách, ve kterých jeho (US–DEU) propadla. Současný ministr Barták, ač nestraník, má zase blízko k ODS.

Podle reportáží Mladé fronty Dnes si firma Steyr pojistila uzavření zakázky nabídkou peněz pro všechny důležité strany, aby obchod neovlivnil žádný volební výsledek. Ač dnes manažeři hovoří o špatném žertu a ostatní dotčení o předvolební diskreditační hře, rakouská policie celou věc už šetří a v pátek se případem opět začala zabývat i policie česká.

Foto: ČTK
Ať výsledek dopadne jakkoliv, bývalý ředitel výzbrojní služby ministerstva obrany Jaroslav Štefec tvrdí, že při vyzbrojování armády ke korupci zkrátka dochází: "Jsem si tím naprosto jist. Do značné míry se to dá dokázat na nepřímých věcech, zejména na způsobech, jakými jsou uzavírány kontrakty, přes prostředníky, a samozřejmě do značné míry v podstatě přímým důkazem je diference cen, za které nakupuje armáda České republiky a cen, za které nakupují jiné armády."

Vývoj v kauze Pandur ale nepřekvapil ani pražského korespondenta britského odborného časopisu Jane's Defence Weekly Jiřího Komínka: "Dalo se to čekat. Jak jsem sledoval tu kauzu téměř od samého začátku, taky byla řada náznaků, které poukazovaly na to, že celé to výběrové řízení bylo netransparentní."

A o jakých náznacích je například řeč?

"Ta společnost si tady najala řadu různých konzultantů, poradců a tak dále, kteří pěstovali ty vazby mezi společností Steyr a předními českými politiky."