Gross: o americkém radaru v Česku jednala už sociálně demokratická vláda

Debata o americkém radaru v Česku začala už na počátku roku 2000 nebo 2001, uvedl v Lidových novinách bývalý sociálně demokratický ministr vnitra a premiér Stanislav Gross. Přiznal, že tehdejší sociálně demokratická vláda zahájila jednání o tom, zda bude americký protiraketový radar umístěn na našem území. Dnes je pro ČSSD radar nepřijatelný. Podrobněji Milena Štráfeldová:

Stanislav Gross
Resort obrany a později i česká diplomacie vedly technické konzultace o možnosti umístit v Česku americký radar, prohlásil Stanislav Gross v rozhovoru pro sobotní Lidové noviny.

"Povědomost o technických jednáních jsem v té době samozřejmě měl,"

potvrdil vzápětí i pro televizi Nova. Kolem radaru se podle něj rozpoutalo politické peklo. Podle Grosse však je v dlouhodobém zájmu České republiky, abychom byli v centru pozornosti Spojených států. Proto by tu radar měl být. Pro současné vedení sociální demokracie tím však způsobil nemalé komplikace. ČSSD totiž tvrdí, že pro radar nikdy nebyla a nikdy o něm nevyjednávala. Předseda sociálních demokratů Jiří Paroubek se na pondělní tiskové konferenci v Lidovém domě snažil Grossova slova interpretovat jako pouhý formální a nezávazný souhlas s konzultacemi:

"Souhlas s konzultacemi samozřejmě neznamenal totéž ze strany sociální demokracie, jako souhlas s umístěním radaru na našem území. A chtěl bych také říci, že nikdy o této otázce žádný orgán sociální demokracie v té době nejednal."

Jiří Paroubek
Jiří Paroubek navíc zdůrazňuje, že ho jeho předchůdce v premiérském křesle Stanislav Gross o jednáních s Američany neinformoval. Připomněl také, že ve vnitrostranické anketě na jaře tohoto roku se přes devadesát sedm procent místních organizací vyjádřilo proti umístění radaru na našem území. U jednání o radaru přitom byl od počátku jako ministr obrany Jaroslav Tvrdík, současný hlavní manažer volební kampaně ČSSD. Podle serveru Aktuálně.cz v říjnu r. 2002 po jednání ve Washingtonu prohlásil, že americký radar v Česku by zajistil relativně levnou ochranu českého vzdušného prostoru a že se pokusí přesvědčit všechny strany včetně tehdejší opozice, tedy Občanské demokratické strany, aby projekt radaru v Česku podpořily.

Na to, že o radaru jednala sociální demokracie, upozornil o tomto víkendu na celostátní oslavě dožínek v Českých Budějovicích i prezident Václav Klaus:

"Vláda sociální demokracie o radaru se Spojenými státy jednala. Já jsem tím byl velmi překvapen."

Už příští týden by mohla být dokončena smlouva SOFA, která upravuje podmínky pobytu amerických vojáků v České republice. V diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce to uvedl ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. S umístěním radaru však musí souhlasit sněmovna. Poslanci by o něm měli rozhodnout ještě do konce tohoto roku. Podle průzkumu veřejného mínění je proti umístění radarové základny v Česku až 70 procent občanů.