Barták žádá další vojenské posily do Afghánistánu

Foto: www.army.cz

V souvislosti s navyšováním počtů amerických i dalších vojáků v Afghánistánu zvažuje ministerstvo obrany posílení české účasti až o stovku lidí. O zvýšení českého angažmá v misi ISAF, například o radiolokátor Artur či o posílení českého týmu školícího prapor afghánské armády, chce co nejdříve jednat s politickými stranami ministr obrany Martin Barták.

Martin Barták  (vlevo) a premier Jan Fischer
Ministerstvo obrany přišlo s tímto nápadem poté, co se americký prezident Barack Obama rozhodl navýšit americký kontingent v Afghánistánu o 30 tisíc vojáků. Dalších deset tisíc požadují Američané po Evropanech. Obama však zároveň prohlásil, že za půldruhého roku by se měly vojenské jednotky začít z afghánského území postupně stahovat. Tuto strategii vnímá analytik Ústavu mezinárodních vztahů Jan Eichler rozporuplně.

"Otázka je, zda se může něco za rok a půl změnit. Může se dosáhnout toho, že se Talibové více stáhnou do oblasti na afghánsko-pákistánské hranici, ale také více amerických vojáků znamená více terčů pro útoky Talibů. Ti, kteří to tam znají, říkají, že navyšování má dvojí účinek - jeden, že by to mohlo stabilizovat a druhý, že to může naopak destabilizovat."

Jak už bylo řečeno, Barták požaduje na misi v Afghánistánu až 100 dalších českých vojáků. ODS je ústy svého poslance Jana Vidíma v zásadě pro.

"Já říkám, určitě se o tom bavme, je to možné, ale musíme vědět jaké vojáky poslat, s jakým úkolem a hlavně kde na to vzít."

Kde na to vzít? Poslanec za ČSSD Antonín Seďa nevidí rozpočtovou kapitolu pro ministerstvo obrany zrovna optimisticky a po očekávaných škrtech je podle něj otázkou, zda vůbec bude česká armáda schopna nějaké další vojáky vyslat.

"Kolem zdrojového rámce státního rozpočtu se rozhodne až 9. prosince, nicméně ministerstvo obrany si stanovilo dlouhodobě za cíl věnovat 4 % z rozpočtu na zahraniční mise a tady se dostáváme k problému nasaditelnosti našich sil."

Jan Vidím v závislosti na omezených finančních prostředcích de facto vylučuje vyslání speciální bojové jednotky.

"Co můžeme nabídnout - v tuto chvíli to nejsou speciální jednotky, kterým na konci roku končí mandát a zároveň končí i jejich schopnost nejméně na rok, protože musí dojít k obnově lidského materiálu i techniky. My máme k dispozici ten typ vojáků, kteří by mohli pomáhat našemu provinčnímu rekonstrukčnímu týmu v Lógaru, máme dělostřelecký radar Artur, který potřebuje až 80 lidí obsluhy."

O navyšování počtu vojáků však vůbec nechce slyšet ČSSD. "Jediné, co můžeme udělat, je postupně snižovat počty. Navyšování počtu vojáků nepřipadá v úvahu," reagoval předseda ČSSD Jiří Paroubek. Připomněl necelý rok starou vnitrostranickou anketu, v níž většina členů sociální demokracie podpořila úplný odchod českých vojáků z Afghánistánu. Antonín Seďa se snažil slova svého předsedy alespoň zmírnit.

"Stáhnout vojáky - to jsem ještě nezaznamenal, nicméně umrtvit ten stav 535 vojáků na příští rok - to ano."