Armáda šetří, platí do NATO, přezbrojuje

Foto: www.army.cz

Ministerstvo obrany hodnotí loňský rok jako úspěšný. Ačkoli armáda přišla o desetinu rozpočtu a propustila asi 20 procent zaměstnanců, nastartovala zároveň rozsáhlou modernizaci výzbroje. Obranu také tento rok čeká omezování investic z důvodu úspor. Současně vyplatíme o desítky milionů korun víc do společné kasy Severoatlantické aliance, jejímž je Česká republika členem.

Ministerstvo obrany označuje loňský rok za úspěšný, leč obtížný. Česká republika předsedala Radě Evropské unie a vojáci museli chránit četná jednání. Zároveň v důsledku úspor opustilo řady armády 1300 vojáků z povolání a stejný počet občanských zaměstnanců. Letos má česká armáda vinou ekonomické krize o zhruba sedm miliard nižší rozpočet, než měla původně mít k dispozici. Čekají ji proto další úsporné změny, reforma by se měla mj. dotknout "přebujelých" velitelských struktur.

Úspory v armádě zatím nezasahují do nákupů vojenské techniky. Ministerstvo obrany jedná o dodávce 8000 nových pušek. Je podepsána smlouva na koupi lehkých obrněných vozidel Iveco a pokračuje také pořizování transportérů Pandur a transportních letadel CASA.

Transportní letoun CASA,  foto: www.army.cz
"Já myslím, že nikdy vojáci neměli tolik potřebných věcí a nepodařilo se tolik věcí tak rychle,"

říká ministr obrany Martin Barták. Bývalý náčelník generálního štábu Jiří Šedivý ale varuje před velkým utrácením najednou.

"Je obecně známo, kde ten problém může spočívat, a to zda bude mít armáda na svůj rozvoj v letech 2012, 2013, až se začnou ty projekty platit,"

řekl České televizi.

Navzdory úsporám bude nutné letos zvýšit příspěvek do NATO. Resort měl letos alianci financovat 500 miliony korun, nyní se částka zvýší. Server Natoaktual uvedl, že Severoatlantické alianci chybí v rozpočtu 400 milionů eur. Kolik Česká republika přispěje, není zatím jasné. Ministr obrany Martin Barták potvrdil, že o přesné sumě se jedná.

"Zatím se bavíme v NATO o nemovité infrastruktuře a o podpoře operací, takže dohoda je, že podíl se proporcionálně stanoví pro každou členskou zemi. Abych byl konkrétní, nás by se to v této fázi týkalo v řádu několika málo desítek milionů korun. Je to suma, kterou uneseme, musíme unést, udělají to všichni."

Peníze budou směřovat mimo jiné do Afhánistánu, aby tamní bezpečnostní síly byly schopné převzít plnění úkolů od vojáků mezinárodních sil. Česká vláda už v pondělí schválila zvýšení počtu českých vojáků v misi ISAF až o 55 osob. Naopak v Kosovu bude působit méně vojáků. Podle ministra obrany Martina Bartáka jde o plánovaný postup ve spolupráci s NATO:

"V Kosovu redukce probíhá, my už tam máme menší počet vojáků, jak stanovila Severoatlantická aliance. Následujeme celý ten proces. Takže v tom následujícím půlroce roku 2010 bychom se měli dostat na počty, které jsou v souladu se strategií naplánovanou pro Kosovo. Bude se týkat zhruba stovky vojáků, takže by tam asi stovka měla v druhém pololetí zůstat."

Stažení části sil z Balkánu podle ministra povede k zefektivnění účasti ČR na alianční misi v Afghánistánu.