Posílení mise v Afghánistánu je stále nejisté

Foto: www.army.cz

Senát ve středu schválil posílení české armádní mise v Afghánistánu o 55 vojáků. Osud návrhu je ale dále nejistý, sněmovna totiž rozhodnutí o této věci odkládá.

O případném posílení české vojenské mise v Afghánistánu zřejmě rozhodnou poslanci ČSSD. Její předseda Jiří Paroubek se totiž sice staví proti, nicméně pět senátorů z řad sociální demokracie zvedlo ruku pro – spolu s občanskými demokraty, lidovci a členy TOP 09. Předseda senátu, Přemysl Sobotka z ODS, tím byl mile překvapen: "Jsem za to rád, že i někteří sociální demokraté ctí, že jsme v NATO, že jsme tam vstoupili v době vlády sociální demokracie a že dohody se mají dodržovat. Pro mě je to strašně dobrý signál."

S ohledem na nepochybný jednotný odpor komunistů tak bude ve sněmovně záležet právě na stranické jednotě sociálních demokratů. Spolu s jejich lídrem Paroubkem argumentuje proti zvyšování české vojenské účasti i místopředseda strany Lubomír Zaorálek, který by chtěl Afghánistánu nabízet jiné druhy pomoci: "Já když jsem poslouchal prezidenta Karzáího, když tady byl, tak on chtěl, abychom umožnili studovat inženýrům, lékařům, tady v České republice. Chtěl stipendia, zároveň říkal, že by uvítali, kdyby bylo možné tady v Česku vycvičit policisty. Říkám ano, to jsou konkrétní požadavky, tak na ně odpovězme. Místo toho tam posíláme dělostřelecký radar, což je teda obrovské zařízení, které stojí miliardu. Poměrně snadno se to dá zničit tím, že najede na minu a zároveň to stojí velké peníze a efekt je pramalý."

Podle poslance ODS Jana Vidíma ale otázka takto vůbec nestojí a kdyby Česko nedodrželo závazek vůči spojencům, znamenalo by to, že se ocitne se na okraji jejich okruhu: "Ve chvíli, kdy Česká republika se stane jednou ze dvou či tří zemí, které nepřispějí do té posílené vojenské operace právě v roce 2010, který je klíčový pro alianční strategii v Afghánistánu, no tak se ocitneme prostě na okraji. A to doslova a do písmene. A přijde mi to opravdu zbabělé a podlé."

Patnáct českých vojáků by mělo podle plánu pomáhat s výcvikem afghánské policie, 40 dalších má obsluhovat dva české radary Artur u polské základny Ghazní.

Ministr obrany Martin Barták si v Senátu postěžoval na to, že sněmovna rozhodnutí o návrhu na posílení vojenského kontingentu v Afghánistánu odložila. Váhání s rozhodnutím je podle něj problém pro organizaci mise i investice do ní. Přesto věří v úspěch: "Politická realita je taková, ale mně se nelíbí, když někdo používá argumenty a fakta, které jsou naprosto nepravdivé."