Pohyb zůstane omezen na okresy, nově lze v jejich rámci sportovat

Kabinet ponechá i po víkendu v platnosti opatření, kterým od začátku března omezuje kvůli boji s covidem-19 pohyb mezi okresy v Česku. Nově však umožní, aby lidé sportovali a vyráželi do přírody v celém svém domovském okresu. Dosud tyto aktivity omezoval na území obce. Novinářům to po dnešním mimořádném jednání vlády řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Zpřísněná opatření platí v Česku od začátku března, ministři původně hovořili o tom, že budou účinná po tři týdny. Blatný řekl, že během tří týdnů se díky dodržování opatření epidemická situace zlepšila, ale v nemocnicích zůstává kritická.

Sportující nebudou muset mít při rozestupech roušky

I v zastavěných plochách obcí budou moci být bez roušky sportující lidé, například běžci nebo cyklisté, pokud dodrží dvoumetrový rozestup od dalších lidí. Na dnešní tiskové konferenci po mimořádném jednání vlády to řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

Nouzový stav chce Blatný do Velikonoc, vláda rozhodne v pondělí

O prodloužení nouzového stavu bude vláda rozhodovat v pondělí. Potřebuje k němu souhlas Sněmovny. Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) epidemická situace vyžaduje prodloužení opatření navázaných na nouzový stav za 28. březen, potažmo až do velikonočních svátků, tedy včetně 5. dubna. Blatný to řekl novinářům po dnešním mimořádném jednání vlády. O prodloužení nouzového stavu bude jednat s opozicí. Nouzový stav bude podle Blatného nutný minimálně do Velikonoc, které jsou spojeny s velkým pohybem lidí.

Blatný: Příští týden budou další informace o návratu dětí do škol

Příští týden budou k dispozici přesnější informace o plánu návratu dětí do škol. Na dnešní tiskové konferenci po mimořádném jednání vlády to řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Jednat o tom budou od pondělí ministerstva školství a zdravotnictví. Návrat žáků k prezenční výuce je podle Blatného pro kabinet trvale prioritou.

Úřady pod 50 zaměstnanců musejí všechny otestovat do 30. března

Testování bude povinné také na úřadech a v dalších veřejných institucích s méně než 50 zaměstnanci, schválila dnes vláda. Začátek stanovila na 23. března, dokončit ho musejí do 30. března. Testování se bude týkat také pracovníků škol, které zajišťují péči o děti zaměstnanců integrovaného záchranného systému a dalších vybraných profesí. Platí pro ně stejné termíny. Na tiskové konferenci po mimořádném jednání vlády to řekl ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

Havlíček dnes zopakoval, že vláda neuvažuje o uzavření podniků přes Velikonoce. Firmy podle něj plní významnou roli testovacích center. Havlíček v pondělí vládě předloží návrh řešení na zvýšení frekvence testování. Je podle něj třeba vyřešit ekonomické dopady na firmy, testů je dost.