Policie chce začít vyslýchat další svědky k zatopenému metru

Policejní komisař chce příští týden zahájit další výslechy v případu zatopení pražského metra při předloňských katastrofálních záplavách, řekl ČTK státní zástupce. Kauzu již jednou odložil s tím, že nebyl spáchán trestný čin. Nejvyšší státní zástupkyně ale označila závěry za předčasné a vyšetřování znovu otevřela.

Po odložení se vyrojila řada nových trestních oznámení, lidé se hlásili s novými informacemi. Právě tito oznamovatelé by měli být v nejbližší době pozváni na policii. Podle žalobce jde například o strojvůdce, kteří tvrdí, že metro jezdilo ještě ve chvíli, kdy již do metra tekla voda, a nikdo nedal příkaz zastavit provoz. Vyslechnut bude i dispečer z noční služby z 13. srpna 2002, kdy začala voda zaplavovat stanice. Plánují se i doplňující výslechy představitelů Dopravního podniku.

Policie zjišťovala případnou trestní odpovědnost více než rok. Loni v listopadu případ odložila s tím, že nebyl spáchán trestný čin. Nejvyšší státní zástupkyně ale kauzu otevřela, podle ní je třeba vyslechnout další lidi. Nařídila také prozkoumat vliv vltavské kaskády na pražskou povodeň. Policie proto musí zadat posudek, který určí, zda pracovníci nádrží něco nezanedbali. Má také znovu přezkoumat roli Ústřední povodňové komise, kterou vedl ministr životního prostředí Libor Ambrozek.

Odstranění škod v metru stálo sedm miliard korun. Pražská podzemní doprava byla několik měsíců ochromena, voda zatopila 17 stanic. Za ochranu metra zodpovídal krizový štáb v čele s tehdejším primátorem Igorem Němcem. Kvůli zatopení podzemní dráhy rezignovali ředitel metra Ladislav Houdek a šéf jeho ochranného systému Jiří Svoboda. Vyšetřovatelé však nikoho neobvinili.