Policie kontroluje dodržování omezení pohybu

Policie v Česku začala kontrolovat, jestli lidé dodržují nová protiepidemická opatření omezující volný pohyb mezi okresy. Hranice okresů lze překročit jen kvůli cestě do práce, k lékaři nebo na úřad.Policisté namátkově zastavují auta i chodce. Upozorňují lidi na nová opatření a na nutnost mít k dispozici napříkůlad potvrzení od zaměstnavatele o cestování do zaměstnání. V dalších dnech by měli policisty posílit i vojáci.

Náměstek policejního prezidenta Martin Vondrášek v neděli uvedl, že první dny bude policie benevolentnější, protože chápe, že řada lidí si během víkendu nemohla z objektivních důvodů vyřídit potřebná potvrzení. Od poloviny týdne už nemá být tak tolerantní. Za porušení nařízení může policista na místě uložit pokutu maximálně 10 tisíc korun, ve správním řízení hrozí podle krizového zákona sankce až 20 tisíc korun.

Zpřísněná vládní opatření o omezení pohybu, zakrývání úst a nosu a uzavření dalších obchodů a služeb platí od 1. března tři týdny a na kontrolu jejich dodržování bude podle policie nasazeno přes 30.000 lidí.