Policie obvinila Dalíka a Večerka z podplácení Kořistky

Policie zadržela a obvinila poradce šéfa Občanské demokratické strany Marka Dalíka a lobbistu Jana Večerka z podplácení unionistického poslance Zdeňka Kořistky. Hlavním důkazem v usnesení o zahájení stíhání je Kořistkova výpověď, řekl ČTK advokát obviněných Stanislav Devátý. Žádný jiný konkrétní důkaz, který by dosvědčoval jeho tvrzení, prý není z policejního usnesení patrný. "Do spisu nás (policisté) nepustili," uvedl. Dalík s Večerkem jsou stíháni jako spolupachatelé, podle obvinění trestný čin spáchali vůči veřejnému činiteli. Za to by jim v případě prokázání viny hrozil u soudu rok až pět let vězení. Zda u obviněných padnou návrhy na vazbu, zatím Devátý neví. Státní zástupce se ale musí rozhodnout do 48 hodin od zadržení. Pokud vazbu navrhne, bude se tím zabývat ostravský soud.

Předseda ODS Mirek Topolánek byl o zadržení svého poradce a Večerka informován; vyjádřit se k tomu chce až v chystaném písemném prohlášení, řekl ČTK. V uplynulých dnech ke kauze prohlásil, že se obává falešných svědků. "Vyšetřování případu provázejí manipulace, úniky informací, nátlak na změnu výpovědí, politizace i porušování presumpce neviny," uvedl minulý týden v tisku. Premiér a šéf ČSSD Stanislav Gross i ministr vnitra František Bublan odmítají obvinění, že do vyšetřování zasahují.

Policie prověřuje Kořistkovo tvrzení, že mu vyslanci opoziční ODS v srpnu nabídli deset milionů korun za to, že nepodpoří novou vládu. Kořistka nedávno absolvoval výslech na detektoru lži, který ukázal, že mluvil pravdu. Výsledek testu na detektoru lži nelze použít u soudu jako důkaz, kriminalistům slouží jako pomocný prostředek při vyšetřování některých případů. Dalík a Večerek odmítli test na detektoru lži podstoupit. Dávají přednost osobní konfrontaci lidí zapojených do případu. Trvají na tom, že Kořistka lže. Dalík již podal na Kořistku trestní oznámení pro křivé obvinění.