Co také zvýraznila tzv. kauza Kořistka

Už dva měsíce poutá u nás pozornost veřejnosti tzv. kauza Kořistka, unionistického poslance, kterého se údajně pokoušeli podplatit vyslanci šéfa Občanské demokratické strany deseti miliony korun a postem velvyslance v Bulharsku, pokud nebude ve sněmovně hlasovat pro důvěru současné koaliční vládě. Tomuto tématu se v rubrice Česko v komentáři dnes budeme věnovat i my. Komentátorce Lidových novin Petrušce Šustrové otázky kladl Josef Kubeczka.

Myslíte si, že k takové nabídce mohlo vůbec dojít?

"O tom vůbec nepochybuji, protože si myslím, že česká politická scéna kromě nájemných vražd trpí snad všemi nešvary, kterými trpět může a přímé nebo nepřímé úplatkářství je jedním z nich. Zda ovšem pan poslanec Kořistka tu nabídku skutečně dostal nebo nedostal, to pochopitelně nevím a vědět nemohu. Musím ale říct, že jak jsem ho viděla asi ve dvou televizních diskusních pořadech, kde vystupoval většinou zprostředkovaně, tak na mne působil spíše dojmem zmateného a nepříliš věrohodného člověka. Nejsem si tedy úplně jistá."

Celá kauza má několik pozoruhodných momentů. Pokusme se u některých z nich zastavit. Šéf ODS Mirek Topolánek nepopírá, že poslal svého asistenta Marka Dalíka za poslancem Zdeňkem Kořistkou, aby vysondoval jeho postoj k nové vládě. Setkání mu zprostředkoval lobbista Jan Večerek. Kdo to podle Vás je lobbista a má vůbec taková funkce na naší politické scéně opodstatnění?

"Lobbista je člověk, který zprostředkovává různé zájmy. Já si myslím, že má velké opodstatnění a bylo by velmi důležité, aby tady vznikl nějaký zákon o lobbingu a lobbování dostalo svoje pravidla. Mně se před lety stalo, že jsem kvůli čemusi šla do Poslanecké sněmovny a tam se trousili takoví lidé, kteří zjevně nebyli ani poslanci, ani tam vlastně neměli co dělat. Všem rozdávali nějaké prospekty sázkových kanceláří. Ukázalo se pak, že jsou tři dny před projednáváním sázkového zákona a oni jsou lobbisté. V Americe a dalších mnoha zemích jsou zákony, podle kterých je lobbování upraveno. Je možné dokonce skládat peníze, které ovšem musejí být využity ve prospěch toho klubu a všechno musí být zaevidováno, kdo kdy přišel, kdo jak dlouho s kým jednal, kolik mu dal, co mu nabídl. Vzhledem k tomu, že takové věci se na politické scéně dějí, a nejen na české politické scéně, tak si myslím, že je lepší, aby takové věci měly nějaká pravidla, než abychom se jenom dohadovali a četli v novinách takové názvuky, že ten s tím či oním, ale nemůže se nic říct. Kdyby takový zákon byl, a jsem velmi pro něj, tak by bylo velmi jednoduše dokazatelné, že někdo nemluví o svém přesvědčení, ale o něčím zájmu, o kterém je přesvědčen, že je správný."

Marek Dalík,  foto: ČTK
V souvislosti s kauzou Kořistka policie nějaký čas odposlouchávala telefon Mirka Topolánka a dokonce sledovala pohyb na jeho osobním bankovním účtu. To se šéfovi ODS nelíbí, považuje to za zneužití policie k politickému boji a žádá odstoupení policejního prezidenta Jiřího Koláře. Je podle Vás Topolánkovo rozhořčení oprávněné?

"To by záleželo na tom, jak vypadá celá ta kauza. Nicméně odposlech jeho telefonu a nahlédnutí do jeho konta policie navrhla, státní zástupce doporučil a schválil soud. To znamená, že se tam nic nezákonného nedělo. A já nevím, proč by předseda některé politické strany měl být chráněn o cokoli více nežli vy nebo já. Zda celá ta kauza má nějaký politický podtext, to se neodvažuji odhadnout, ale podle toho, jak bombasticky byli zatčeni ti dva podezřelí, pan Dalík a pan Večerek, tak se obávám, že to není tak úplně čisté, protože zajisté nebylo třeba je okázale zatýkat a vozit na přes polovinu republiky. Že by ale policie přímo jednala ve prospěch sociální demokracie patrně nebo jiné politické strany, o tom dost pochybuji. O tom se neodvažuji ani věrohodně přemýšlet, protože to bychom přece žili ve státě, v jakém jsme už jednou žili a kterého jsme se zřekli."

Do útoku se v této souvislosti vydal i prezident Václav Klaus, který rovněž volá po odvolání ministra vnitra a policejního prezidenta. Ten totiž považuje odposlechy za běžnou policejní praxi, která by neměla vadit lidem s čistým svědomím. Myslíte si, že podobné zásahy politiků do stále běžícího policejního vyšetřování jsou přípustné?

"Myslím si, že pan prezident Klaus občas podléhá představě, že je stále ještě předsedou vlády, a proto jednotlivým ministrům, svého času ministru zdravotnictví Jozefu Kubinyimu a nyní ministru vnitra Františku Bublanovi, jaksi doporučuje, co by měli a neměli dělat. Já myslím, že to není jeho úloha, ale protože nemůžeme hlavě státu upírat právo se vyjádřit veřejně, právo, které má každý novinář, každý politik, tak myslím, že by bylo vhodnější, aby to sdělil veřejnosti, ten svůj postoj. O odvolávání a jmenování určitých ústavních činitelů, například policejního prezidenta, prezident republiky nerozhoduje. Já bych opravdu byla ráda, kdyby platila Ústava a zákony, kdyby o těchto věcech rozhodoval ten, kdo o nich rozhodovat má a nebyl k tomu nucen nátlakem ani veřejnosti, ani prezidenta republiky."

Hostem ve studiu Radia Praha byla komentátorka Lidových novin Petruška Šustrová.