"Kořistka lže, nic jsem mu nenabízel," tvrdí poradce Topolánka

Zdeněk Kořistka, foto: www.unie.cz

"Občanská demokratická strana se mě pokusila uplatit. Člověk, který se představil jako vyslanec ODS, mi nabídl deset milionů korun pokud nepodpořím vládu," prohlašuje poslanec vládní Unie svobody Zdeněk Kořistka. Předseda občanských demokratů Mirek Topolánek prohlášení Kořistky popírá, navíc uvedl, že ODS chce podat na tohoto poslance trestní oznámení pro pomluvu. Český rozhlas natočil exkluzivní rozhovor s jedním ze dvou lidí, kteří se schůzky s Kořistkou zúčastnili.

Zdeněk Kořistka,  foto: www.unie.cz
Schůzky s poslancem Kořistkou se účastnil bývalý manažer severomoravské Občanské demokratické aliance, toho času politický lobbyista Jan Večerek. Vyslancem za ODS byl na schůzce poradce předsedy této strany Topolánka Marek Dalík.

"Opravdu se schůzka, ve složení Dalík, Večerek, Kořiska, konala. Poopravil bych vaší informaci v tom, že jsem nebyl vyslancem ODS. Pouze jsem jako poradce předsedy ODS Topolánka zjišťoval, jaké jsou aktuální postoje Kořistky k vládě v té době. Neměl jsem žádný mandát ODS jako takové."

Jak tato schůzka tedy probíhala?

"Ta schůzka probíhala poslední červencový pátek v Ostravě. Cestoval jsem přes celou republiku. Shodou okolností se aktuální situace měnila velmi rychle, protože v noci na ten pátek KDU-ČSL opustila jednání a nebylo jasné, kolik křesel by měli získat v nové vládě unionisté. Situace se měnila i během mé cesty. Navíc jsem měl zpoždění, protože v Hranicích byla velká dopravní zácpa. Telefonoval jsem Večerkovi a říkal jsem mu, že ta schůzka nemá asi ani cenu, protože Kořistka tu vládu nepochybně potvrdí. Tuto informaci mi do telefonu za přítomnosti už i pana Kořistky, protože se už sešli o něco dříve, potvrdil. Ale ať přijedu, aspoň se s panem Kořistkou seznámím a popovídáme si."

Deset milionů korun za to, že takzvaně shodí vládu, jste mu nenabízel?

Logo ODS
"Tyto peníze jsem mu samozřejmě nenabídl a ani nic jiného jsem mu nenabízel. Musím zcela vážně prohlásit, že pan Kořistka lže. Lže nepochybně, protože slova o nějaké nabídce nepadly. Jelikož Kořistka říká, že schůzka byla jen jedna s člověkem, který se představil jako vyslanec ODS nebo člověk blízký ODS, pak musí lhát v jednom nebo druhém. Já tvrdím, že lže v tom, že mu někdo nabídl úplatek."

Tvrdí poradce předsedy ODS Mirka Topolánka Marek Dalík. Dodává, že s žádným jiným poslancem nejednal. Poslanec Zdeněk Kořistka trvá na tom, že mu byl nabízen úplatek. V neděli vyzval své kolegy, aby ho v úplatkářské aféře nenechali samotného. Požádal je, aby nemlčeli, pokud je někdo z jiných stran chtěl zkorumpovat.

"Věřím, že získám podporu nejen Unie svobody, ale celé vládní koalice. Věřím, že výsledek povede k nějakému posunu. Že v tom nezůstanu sám. Že se tato záležitost doopravdy neobrátí jenom proti tomu, který poukázal na tyto manýry."

K úplatkářské kauze se vyjádřil také prezident Václav Klaus. Aféru považuje za uměle vyvolanou.

"Pana Kořistku znám. Nepovažuji ho za totálně důvěryhodnou osobnost. Myslím, že by bylo strašlivou škodou, kdyby někdo chtěl natolik rozdmýchávat vášně v naší politice a vyvolat umělou aféru. Přál bych si, aby si to všichni dvakrát promysleli než něco takového spustí."

Předchůdce Klause bývalý prezident Václav Havel jen řekl, že je třeba věc co nejrychleji vyšetřit.