Černé duše v ODS

Mirek Topolánek, foto: ČTK
0:00
/
0:00

ODS se těsně před víkendovým kongresem nebývale zvedla členská základna. Místo radosti nad tímto faktem, ale ve straně zavládly spíše rozpaky. Není to prý normální. Podrobnosti má Zdeněk Vališ.

Jaroslav Kubera,  foto: autor
Podle zjištění Mladé fronty Dnes měla například místní organizace ODS v Dubí na Teplicku koncem října 34 členů. Začátkem prosince se jejich počet zvýšil o 370 nováčků. A všichni kupodivu vstoupili do strany v jeden den. Mohla by to být samozřejmě obrovská náhoda. Zajímavé na tom je, že hned druhý den po vstupu do strany se noví členové podíleli na rozhodování o tom, kdo pojede za Severočechy na kongres ODS do Prahy. Pro regiony platil vzorec 100:1, tedy za každých sto členů jeden delegát. K podivnému nárůstu členské základny prý ale došlo i jinde. Ke vzniklé situaci se na kongresu vyjádřil hned v úvodním slově i předseda strany Mirek Topolánek.

Mirek Topolánek,  foto: ČTK
„Musíme zamezit závodům v nabírání nových členů. Některé regiony si zaslouží audit členské základny.“

Znepokojení vyjádřil i senátor a teplický primátor Jaroslav Kubera.

„Zlé jazyky tvrdí, že ODS má dvě členské základny. Jednu tvoří lidé, kteří vstoupili do ODS, protože si myslí, že člověk má být svobodný a za svůj život odpovídá především sám. Druhou členskou základnu tvoří tzv. přivedeni. Ti se života ODS účastní jen tehdy, když se sestavují kandidátky, nebo když se volí delegáti někam, kde se něco volí. Potom se prý na volitelných místech objevují lidé, které neznají nejen voliči, ale dokonce ani členská základna. Také mě nejde do hlavy, proč je v některých srovnatelných městech rozdíl ve volebních výsledcích sto procent.“

Evžen Tošenovský,  foto: autor
Týdeník Reflex tento vnitřní problém nazval žoldáctvím. Údajně jde o problém části nové generace stranických funkcionářů, kteří mají blízko k některým podnikatelům. Ti se zajímají o zadávání veřejných zakázek. Masovými nábory vlastních zaměstnanců se proto pokoušejí ovládnout místní sdružení ODS. Zaměstnanci podnikatelů prý potom za účast při hlasování na různých nominačních konferencích dostávají přímo zaplaceno. Reflex soudí, že platí zásada: čím větší město, tím vyšší výskyt tohoto jevu.. Bývalý hejtman Moravskoslezského kraje Evžen Tošenovský Radiu Praha potvrdil, že něco takového existuje.

„Našeho kraje se to netýká. Myslím, že nárůsty ve stovkách během několika málo dnů jsou zvláštní. Souhlasím s tím, že by se někdo nad tím měl zamýšlet a dokladovat, jestli to není účelové záležitost. Našeho kraje se to netýká, takže ten problém u nás není.“

Problém nadhodil i prezident Václav Klaus, když se na víkendovém kongresu vzdal titulu Čestný předseda ODS. Klaus to mimo jiné odůvodnil tím, že se z ODS stává spíše strana lobbyistických zájmů než idejí.