Policie podala návrh na obžalobu v kauze prodeje propagačních předmětů s nacistickou tematikou nakladatelstvím Naše vojsko

Policie ukončila vyšetřování případu prodeje propagačních předmětů s nacistickou tematikou v nakladatelství Naše Vojsko a podala návrh na obžalobu. ČTK to řekl mluvčí pražského městského státního zastupitelství Aleš Cimbala. Kriminalisté ve věci obvinili jednoho člověka a firmu z podpory a propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka a z výtržnictví. Nakladatelství se od počátku brání tím, že prodejem předmětů nedělá propagaci. Na nakladatelství podal loni v květnu trestní oznámení předseda Nadačního fondu obětem holocaustu Michal Klíma, kterému vadil zejména kalendář s portréty osobností třetí říše pro rok 2021. Nakladatelství podle předsedy nadačního fondu vyrábí a prodává předměty s portréty nacistických předáků a válečných zločinců odsouzených v norimberském procesu. K trestnímu oznámení se přidaly i další organizace. Prodej kalendáře kritizovali také izraelský a německý velvyslanec v ČR. Ministerstvo vnitra vypovědělo nakladatelství smlouvu o nájmu pro sklad, pražský magistrát už v dubnu vypověděl smlouvu prodejně nakladatelství na Andělu.

Policie již dříve nakladatelství prošetřovala kvůli tričkům a hrnkům s portréty nacistického vůdce Adolfa Hitlera či zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Případ však v létě 2018 uzavřela s tím, že se trestný čin nestal.