Policie dopadla vítkovské žháře

Dům ve Vítkově po žhářském útoku, foto: ČTK

Policie podezírá 12 lidí, 9 mužů a 3 ženy, z dubnového zapálení domu romské rodiny ve Vítkově na Opavsku. Žháři vhodili v dubnu do domku obývaného devítičlennou rodinou tři zápalné láhve s benzínem. Při požáru se nejvážněji zranila dvouletá Natálka, která je stále v péči lékařů ostravské fakultní nemocnice.

Dům ve Vítkově po žhářském útoku,  foto: ČTK
Šéfka Krajského státního zastupitelství v Ostravě Zlatuše Andělová potvrdila, že policie ve středu zatýkala v souvislosti s kauzou Vítkov. Vzhledem k probíhajícímu vyšetřování však byla skoupá na slovo.

"Ano, mohu potvrdit, že se jedná o kauzu Vítkov. Je to ale počátek vyšetřování, provádí se úkony trestního řízení, je to velmi náročná práce. Je nutno zrealizovat úkony v termínu, takže z tohoto důvodu prozatím žádné podrobnější informace poskytovat nebudeme."

V pátek policie sdělila, že čtyři osoby byly obviněny a jsou ve vazbě. Kriminalisté zadrželi skupinku pravicových extremistů na Bruntálsku. Kriminalistka Petra Svobodová potvrdila, že na Bruntálsku je extremismus vážným problémem:

"Co se týká problematiky extremismu, tak ten nás trápí asi ze všeho nejvíc. Je to latentní trestná činnost, jsou tu sympatizanti s tímto hnutím. Je to v rámci celého okresu, vždy v nějakém městě je někdo."

Ostravský romský aktivista Kumar Vishwanathan je přesvědčen, že zadržení pravicových extremistů jednoznačně dokazuje motiv činu ve Vítkově. Především to, že nešlo o peníze:

"Vítkov není první, bylo to i Bruntálu, v Moravském Berouně, v celém tom okolí. My jsme dlouho věřili, že útok ve Vítkově nebyl z nějakých lichvářských pohnutek. Byli jsme velmi přesvědčeni, že je to jedna skupina. Jestli mezi zadrženými jsou lidé, kteří spáchali útok na vítkovskou rodinu, na malou Natálku, která nyní trpí, pak doufám, že bude spravedlivý soud."

Vítkovský starosta Pavel Smolka doufá, že se tento závažný případ z letošního dubna chýlí ke konci:

Rodina Sivákova,  foto: ČTK
"Já už jsem hned po tom činu konstatoval, že by bylo dobré, aby se vyšetřil, aby nezůstal založený respektive nevyšetřený. Z tohoto pohledu jsem rád, že policie už je ve fázi, že alespoň někoho vyslýchá. Navenek se to jeví tak, že by se to snad mohlo pohnout minimálně k nějakému obvinění."

Jedna ze tří obětí útoku - Anna Siváková - posun v případu vítá:

"Měla jsem hrůzu z toho, že se ještě nikdo nenašel. Měli jsme strach, že se to může klidně zopakovat. Už jsme ani nedoufali, že někoho najdou, vůbec jsme s tím nepočítali. Vůbec jsme nevěděli a ani netušili, co to byli za lidé, takže jsme počítali se vším."

Nejvážněji byla při útoku ve Vítkově zraněná dvouletá Natálka, která je stále v péči popáleninového centra ostravské fakultní nemocnice. Utrpěla popáleniny druhého a třetího stupně na 80 procentech těla. V posledních dnech se její stav zlepšuje. Lékaři po třech měsících probudili holčičku z umělého spánku. Podrobnosti sdělil mluvčí ostravské Fakultní nemocnice Tomáš Oborný:

"V současné době již reaguje na oslovení, je schopná oční komunikace, začíná rovněž přijímat potravu a také již sama dýchá. Určitě je to veliký úspěch našich lékařů, rozhodně se jedná o nejmladšího pacienta, který přežívá po takovém úraze."