Policie i politici deklarovali odpor proti extremismu

Foto: ČTK

Jakýmsi dnem proti extremismu se stalo úterý 9. června. Podle policejních špiček jen pouhou shodou okolností. Na několika místech byli zatýkáni lidé, spojeni s hudební scénou krajní pravice. Policie oznámila vytvoření dvou speciálních jednotek, zaměřených na radikály. A dohodu o společném postupu proti rostoucímu extremismu a rasismu podepsala řada ústavních činitelů a politiků.

Foto: ČTK
Policejní zásah proti přívržencům krajní pravice začal v úterý brzy ráno. "Někdy od tři čtvrtě na šest mě začali kontaktovat policisté, že si mě jednotliví zadržení volí jako právního zástupce," potvrdila advokátka Klára Slámová. Při prohledávání bytů, automobilů a jednoho obchodu se kriminalisté v Praze i na jižní Moravě zaměřili hlavně na organizátory rasistických koncertů a s tím spojené členy hudebních skupin.

Foto: ČTK
Mluvčí krajského státního zastupitelství v Brně Hynek Olma upřesnil: "Okresní státní zastupitelství Brno – venkov v současnosti vykonává dozor nad trestním řízením, ve kterém policejní orgány realizují řadu procesních úkonů, směřujících k ustanovení osob, podezřelých ze spáchání trestného činu podpora a propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod člověka."

Při prokázání tohoto trestného činu hrozí trest od tří do osmi let vězení. Na další informace jsou ale justiční orgány skoupé. "Z taktických důvodů v daném okamžiku se bližší informace podávat nebudou," uvedl mluvčí Olma. Z asi dvaceti vyšetřovaných lidí byla zadržena polovina.

Foto: ČTK
V úterý zároveň policejní prezident Oldřich Martinů uvedl, že na severu Čech i Moravy vzniknou dvě nové jednotky, určené k nasazení při extremistických akcích. Podobné útvary těžkooděnců už působí v Praze a na jižní Moravě. Policie očekává nárůst extremistických akcí a speciální jednotky by měly nahradit dosavadní pořádkové jednotky vytvářené z příslušníků běžných policejních hlídek, kteří jsou stahováni z celého kraje a chybí na domovském území. Naopak, v klidných dobách mají lidé ze speciálních jednotek posílit běžný výkon policejní služby.

Policejní prezident popírá, že by jeho sdělení souviselo s ranním zatýkáním. Zásah prý šel mimo něj a je v kompetenci Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu, jehož mluvčí Pavel Hanták říká: "Realizace, která probíhá, je vyústěním dlouhodobé několikaměsíční práce detektivů našeho útvaru v oblasti extremistické scény v České republice."

Foto: ČTK
V úterý však zároveň spatřila světlo světa dohoda o společném postupu proti rostoucímu extremismu a rasismu. Podepsali ji předsedové všech parlamentních stran a obou komor parlamentu, všichni členové vlády, ombudsman Otakar Motejl a za svou osobu i bývalý prezident Václav Havel.

A jak se na nebezpečí extremismu dívá politolog Michal Mazel? "Naši extremisté se snaží být co možná nejmíň trestněprávně postižitelní, snaží se vlastně legitimizovat tu svoji činnost, snaží se tvářit jako normální klasická opozice, která je proti režimu, odmítá korupci... Ale v každém případě pořád to zůstávají neonacisté, smyslem jejich činnosti je získat ve státě moc a nastolit totalitní, genocidní, protiprávní režim."