Protesty extrémistů pokračují. Hrozí radikalizace?

Foto: ČTK

Kvůli policejnímu zásahu proti lidem, spojeným s organizováním údajně neonacistických koncertů, minulý týden protestovali desítky extremistů v nejméně třinácti městech republiky.

Foto: ČTK
Pro podezření z podpory a propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod člověka policie minulý týden v úterý zadržela deset lidí, z nichž polovina skončila ve vazbě. Od středy pak začala série protestů jejich příznivců. Asi po sedmdesáti lidech se sešlo v Brně a v Karlových Varech. Ve čtvrtek se čtyřicetihlavé pochody uskutečnily v Chomutově a Olomouci, zatímco v Ostravě policie neohlášenému pochodu zabránila. Padesátce přívrženců krajní pravice se v sobotu ve Zlíně postavil dvojnásobek anarchistů, protestovalo se v Mladé Boleslavi, Havlíčkově Brodě a Jablonci nad Nisou a v neděli pak v Písku, Pardubicích, Plzni a Mostě. Právě tam proběhla hra nervů, když padesát lidí už u nádraží obklíčili policisté a místní úředník neohlášenou akci rozpustil. Skupinky protestujících se pak dvě hodiny opakovaně scházely a rozcházely na různých místech, až policie zasáhla razantněji a zadržela 15 lidí.

Foto: ČTK
Mluvčí mostecké policie Alena Bartošová upřesnila: "U jednoho mladíka z Teplicka vzniká podezření ze spáchání trestného činu podpora a propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod člověka. Tento mladík měl na oděvu neonacistickou symboliku. U dvanáct osob se jedná o přestupek neuposlechnutí výzvy veřejného činitele. Jedna osoba je podezřelá z přestupku proti občanskému soužití."

Záchranáři odvážejí místopředsedu Dělnické strany Petra Kotába,  foto: ČTK
Mladíka s neonacistickými symboly později policie obvinila z propagace nacismu. A mezi zadrženými byl také místopředseda Dělnické strany Petr Kotáb, který při zatýkání zkolaboval, potvrdila Bartošová: "Nejprve tuto osobu ošetřil zdravotník Policie České republiky. Následně ho převezla rychlá záchranná služba do nemocnice." Zadržení Kotába proběhlo televizním zpravodajstvím jako zneklidňující záběr - měl totiž na sobě nápadnou reflexní vestu s nápisem PRESS. Vystupoval zde jako redaktor Dělnických listů, podle redaktorky Českého rozhlasu Gabriely Hauptvogelové však tento aktivista nebyl nestranným pozorovatelem: "Petr Kotáb tady byl s označením novináře. Přitom jsem viděla, jak protestujícím dává pokyny ke skandování hesel i k tomu, kam mají jít."

Výzvy k radikalizaci a dalším shromážděním se objevily na webových stránkách Autonomních nacionalistů a zakázaného Národního odporu. A podle odborníka na extremismus, Jana Charváta z Univerzity Karlovy, by výzvy k radikalizaci neměly být brány na lehkou váhu: "Jak bude tato radikalizace vypadat, jaké bude mít důsledky, to je samozřejmě otázka. Zatím vidíme zejména teda tu sérii těch takzvaných spontánních demonstrací, ale nedá se úplně vyloučit samozřejmě ani nějaká agresivnější akce. To může mít velmi jaksi různou podobu. Nepřekvapil by mě třeba demonstrativní útok právě třeba na jakýkoliv cíl, který by mohl být spojován s vládou nebo třeba s židovskou komunitou."