Policie šmíruje občany ve velkém

Titul největšího slídila v soukromí lidí získala policie. Anticenu Velkého Bratra jí sdružení Iuridicum Remedium udělilo za to, že archivuje snímky aut i řidičů z kamerových systémů. Rozhodla o tom odborná porota složená z právníků, novinářů i odborníků na ochranu soukromí na základě nominací, které se sešly z řad veřejnosti na stránkách www.slidilove.cz. Nabízíme rozhovor s hlavní organizátorkou tohoto projektu Kateřinou Hlatkou.

Letošním "laureátem" se stala Policie ČR. Proč právě ona?

"Jak v odůvodnění zveřejnila porota, bylo to za dlouhodobé závažné porušování soukromí lidí při archivaci fotek aut a řidičů a také za to, že nadužívá žádosti o přístup k citlivým údajům v našich mobilech a děje se tak dlouhodobě. Nominací na PČR se sešlo opravdu hodně, takže občané mají silný pocit, že policie porušuje jejich soukromí."

Jak může dojít k nápravě takového jednání?

"Naše organizace se snaží organizace zasahující do soukromí na jejich jednání upozorňovat, vyžadujeme od nich informace a komunikujeme s nimi o problému."

V soutěži se udílí i jedno kladné ocenění. Tentokrát ho získali obyvatelé Víru nad Svratkou - za to, že se postavili proti kamerovému systému v jejich obci. Je mezi kladnými hrdiny větší konkurence než mezi negativními?

"S pozitivními cenami to bývá horší. Vždy je více nominací na ty negativní."

Soutěž pořádáte 6 let. Je to za tu dobu s naším soukromím horší a horší?

"Určitě. Už proto, že se technologie stále rozvíjí a způsoby, jak omezovat naše soukromí jsou stále jednodušší a rafinovanější. Druhým důvodem je, že lidé jsou pohodlní a vyměňují své soukromí za imaginární bezpečí."

Vidíte světlo v tunelu nebo máte spíše obavu, že lidé, kteří vidí za každým druhým občanem teroristu, tak spíše dají přednost bezpečí před svobodou a pak se může lehce stát, že nebudeme mít ani jedno?

"Je to přesně tak. Lidé dávají bezmyšlenkovitě přednost kamerám ve svém okolí a vůbec se nezajímají, zda jim to nějaké bezpečí zajistí. Podobně je to s novými bezpečnostními opatřeními, které nás mají ochránit před teroristickými útoky. Mnohdy se zavádí úplně zbytečná opatření."

Hned dvakrát bodovala sociální síť Facebook, prvenství si připsala za snahu získat co nejvíc informací z osobních profilů. A zakladatel Facebooku si zase vysloužil první místo v kategorii výrok roku. Prohlásil, že Facebook je průkopníkem nové budoucnosti, budoucnosti bez soukromí.

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio