Policie zadržela Barboru Škrlovou - v Norsku se vydávala za třináctiletého Adama

Barbora Škrlová, foto: ČTK

Příběh Barbory Škrlové má další pokračování. Jméno této třiatřicetileté ženy se poprvé objevilo v souvislosti s týráním dvou chlapců v Kuřimi, kdy se vydávala za třináctiletou Aničku. Pak zmizela v zahraničí. Teď ji zadržela norská policie - tentokrát jako třináctiletého Adama. Využívá Barboru sekta nebo jde o duševní poruchu? Proč odborníci nic nepoznali?

Policisté přivádějí Barboru Škrlovou  (vlevo) k výslechu,  foto: ČTK
Kdyby takový příběh někdo napsal, zřejmě by tomu nikdo nevěřil. Přesto se stal. Před několika měsíci se jen díky náhodě podařilo objevit dva týrané chlapce z Kuřimi. Byli převezeni do azylového zařízení pro děti a spolu s nimi i třináctiletá Anička, údajně jejich nevlastní sestra. Nikoho k sobě nepustila a v noci oknem utekla. Po domnělé Aničce se rozběhlo pátrání a jeho výsledek byl překvapivý. Anička je ve skutečnosti dospělá žena Barbora Škrlová a lidé kolem ní, včetně jejího otce, mají vztah k sektě Poselství Grálu. Teď byla zadržena v Norsku a opět pod jinou identitou. Zde vystupovala jako třináctiletý Adam. Do Norska údajně přicestovala s rodinou divadelního dramaturga a spisovatele Martina Fahrnera, který skutečně syna Adama má a Barboře je podle jeho učitelky velmi podobný.

Jak vůbec mohli lidé uvěřit třiatřicetileté ženě, že je třináctiletý chlapec?

Barbora Škrlová je velmi drobná. Navíc si oholila vlasy a nosila korzet. Ve škole v Norsku si mysleli, že je Adam nemocný. Učitelé ho hodnotili jako velmi inteligentního, mluvil obstojně norsky, skvěle hrál na klavír, znal matematiku, ale vyhýbal se tělocviku. Barbora Škrlová nakonec přispěla ke svému zadržení sama, když hovořila o zneužívání dětí. Psycholog usoudil, že otec Adama zneužívá a skončil v dětském domově. Celý podvod byl odhalen poté, co se údajný Adam loni v prosinci obrátil na českou Linku bezpečí. Jak uvedla mluvčí ministerstva zahraničí Zuzana Opletalová, případ už v té době řešila norská policie.

Barbora Škrlová,  foto: ČTK
"Mezitím chlapec z toho dětského domova zmizel a když ho policie začátkem ledna našla, tak se následně ukázalo, že třináctiletý chlapec nebyl chlapec, ale třiatřicetiletá Barbora Škrlová."

Údiv norské policie byl obrovský. V dalších dnech by se mělo objasnit, proč Škrlová mění svou identitu a vydává se za malé děti. Psychologové se shodují, že podobný případ je mimořádně vzácný dokonce i v celosvětovém měřítku - možná se jedná o diagnózu, kterou literatura popisuje jako doktor Jekyll a pan Hyde. Více řekl v České televizi psychiatr Zdeněk Bašný.

"Celý její příběh je obestřen záhadou, ve které se nějak bizardně pohybuje. Nemá to žádné jasné odborné vysvětlení, ale pokud bych se měl k něčemu přiklonit, tak se jedná o poruchu osobnosti."

Zároveň je však možné, že vše hraje - pak by to bylo podle psychologů nesmírně rafinované. Mnohé věci ale nasvědčují spíše tomu, že s Barborou Škrlovou někdo bezohledně manipuluje a že i ona byla objektem násilí. Soud vzal Škrlovou do vazby, kde bude zkoumat její duševní stav.