Policie zatkla dalšího muže z Berdychova gangu, skončil ve vazbě

Policie v neděli zadržela a obvinila dalšího muže, který podle ní patří ke gangu kolem Davida Berdycha propojeného s elitními policisty. Na podezřelého měla policie podle zdroje ČTK políčeno již při lednové třetí fázi operace Uniforma, nakonec při ní ale zadržela jen šest mužů, sedmý jí tehdy unikl.

Pětatřicetiletý muž z Prahy byl v neděli zadržen při přechodu česko-slovenské hranice, upřesnila informace ČTK mluvčí policejního prezidia Blanka Kosinová. Týž den byl obviněn ze dvou loupeží z let 1997 a 1999. Hrozí mu až 15 let vězení. V pondělí bylo rozhodnuto o vzetí obviněného do vazby, řekla ČTK mluvčí soudu.

Nově obviněný muž podle zdroje s Berdychem a dalšími komplici přepadl v roce 1999 v Praze 10 movitého podnikatele, pronajímatele tržnice Bokave. Údajně ho vtáhli do dodávky a spoutali. Pak mu podle obvinění vzali revolver, mobilní telefon, šperky a klíče od BMW a odvezli ho na neznámé místo. "Tam po něm pod pohrůžkou likvidace jeho osoby požadovali vydání veškeré finanční hotovosti," řekl ČTK zdroj. Protože neuspěli, oběť propustili a dále ji sledovali.

Následující den prý podnikatele donutili vyzvednout v bance sedm milionů korun a 170 000 dolarů (asi 3,9 milionu korun). Hotovost pak musel vhodit do staženého okna pomalu projíždějícího osobní auta. Údajně mu způsobili škodu přes 13 milionů korun. Část skupiny, včetně nově obviněného, přitom podle zdroje přepadla stejného podnikatele už v prosinci 1997. Přímo na chodníku mu prý ukradli kufřík s tržbou ve výši téměř sedm milionů korun a tašku s osobními doklady. Z místa odjeli připraveným džípem.