Pomoc uměním: Dětské výtvarné dílny v Brně

Dětské výtvarné dílny na Fakultě výtvarných umění VUT v Brně

Řada dětí z Ukrajiny se už začlenila do českých škol, většina ale zatím do škol nechodí. Částečnou náhradou pro ně mohou být různé kursy.

Pavla Nikitinová z Kyjeva žije a studuje v České republice již téměř 9 let. Nyní je v magisterském programu na Fakultě výtvarných umění VUT v Brně v sochařském ateliéru Michala Gabriela. Je jedním z těch, kdo pomáhá pořádat dětské výtvarné kursy. Jde o společnou iniciativu učitelů a studentů Fakulty výtvarných umění VUT v Brně. Kursy už dříve fungovaly pro české děti, nyní jsou hodiny primárně zaměřeny na ukrajinské uprchlíky.

První mistrovský kurz byl v ateliéru "Body Design Studio" | Foto:  VUT Brno

„Funguji na mistrovských kurzech jako překladatel a pomáhám s organizací, kdykoli je to možné. Samotné mistrovské kurzy vedou studenti. Program je doplňován a aktualizován. První mistrovský kurz byl v ateliéru "Body Design Studio", jehož hlavní lektorkou je Lenka Klodová. Účastníci si měli možnost vyzkoušet nejrůznější techniky od mramorování až po malování kousků ledu. Ve škole jsou vyvěšené cedule, takže za každých okolností každý snadno najde tu správnou dílnu. Protože workshopy se mění v závislosti na tématu workshopu.“

Většinu návštěvníků výtvarných kroužků teď tvoří ukrajinské děti z Kyjeva, Mariupolu a Nikolajeva. Jsou tu ale samozřejmě i české děti. Podle Pavly si spolu rozumí. „Všichni bez problémů, díky kreativitě a týmové práci, najdou společnou řeč. Mistrovské kurzy nemají žádné  věkového omezení a velmi nás potěšilo, když se do procesu zapojily i maminky dětí.“

Dětské výtvarné dílny | Foto: VUT Brno

Workshopy se konají každou sobotu od 14 do 17 nebo 18 hodin. Poslední se uskuteční 23. dubna. Podle Pavla se ale nejspíš budou konat i poté, protože Fakulta výtvarných umění Technické univerzity chce v pomoci ukrajinským studentům a ukrajinským uprchlíkům pokračovat. Už nyní kromě mistrovských kursů pořádá charitativní aukce v Domě umění města Brna a získané prostředky jdou na pomoc Ukrajině.

Autor: Ala Větrovcová
klíčové slovo:

Související