Porážku uznali i předsedové stran Koalice

Předsedové KDU-ČSL a Unie svobody - DEU Cyril Svoboda a Hana Marvanová uznali porážku Koalice, která skončila až čtvrtá za KSČM. Zisk komunistů je však podle nich ještě větší porážkou, a to pro všechny demokratické strany. Lidovci i unionisté i přesto věří, že budou s vítězem voleb ČSSD jednat o vytvoření většinové vlády.

Předseda poslanců Unie svobody-DEU a bývalý lídr čtyřkoalice Karel Kühnl pokládá dosažený výsledek Koalice za jasný neúspěch. Stejně jako předsedu Senátu Petra Pitharta z KDU-ČSL jej zklamal zisk komunistů i nízká volební účast. Kühnl stále věří ve většinovou vládu s vítězem voleb ČSSD, Pithart očekává dlouhá a složitá povolební jednání. Pithart vyslovil názor, že voliče mohla odradit i nákladná volební kampaň. Očekává, že nyní budou všechny tři nekomunistické strany, tedy ODS, ČSSD a Koalice vzájemně jednat. "Nebude to tak snadné a rychlé, jak to zprvu vypadalo," uzavřel.

Do sněmovny se zřejmě kvůli nízkému volebnímu zisku Koalice a kvůli preferenčním hlasům dostane daleko více kandidátů lidovců než jejich koaličních partnerů z Unie svobody-DEU. Kandidátky byly přitom sestavovány metodou "půl na půl". Obrovské zklamání z dosavadních výsledků voleb u unionistů ještě prohloubil fakt, že možná nebudou ani schopni sestavit ve sněmovně vlastní klub. K jeho vytvoření je třeba minimálně deseti členů. Již nyní se spekuluje o tom, co takové výrazně nerovnoměrné rozložení sil obou partnerů bude znamenat pro další osud Koalice i jednotlivých stran. Nečekaně se z desátého místa kandidátky Koalice zřejmě dostane do sněmovny herečka Táňa Fischerová. ČTK řekla, že je to pro ni překvapení. Voliči podle ní dali preferencemi najevo, že nesouhlasí s dosavadním způsobem politiky. Stejně jako Fischerová zřejmě na další čtyři roky zasedne do poslaneckých lavic i další nezávislý na pražské koaliční kandidátce - evangelický kněz Svatopluk Karásek. Ani s jeho vstupem do vysoké politiky, i když ze čtvrtého místa kandidátky, se moc nepočítalo.