Poslanci neprojednali korespondenční volbu. Neschválili program schůze

Opoziční odškodňovací zákon a zavedení korespondenční volby ze zahraničí dnes poslanci neprojednali. Sněmovna zamítla po skoro čtyřhodinové debatě návrh programu mimořádné schůze svolané z podnětu ODS, KDU-ČSL a TOP 09. Pro návrh programu hlasovalo 30 z 92 přítomných poslanců. Nepodpořili jej zákonodárci vládních ANO a ČSSD a opozičních SPD a KSČM.

Zavedení možnosti korespondenční volby pro Čechy v zahraničí podpořil ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Opoziční předloze ale vytkl například to, že by se nevztahovala už na říjnové sněmovní volby a na jakékoli mimořádné volby do dolní komory. "Chceme usnadnit výkon svobodného volebního práva až půl milionu českých občanů, kteří žijí v zahraničí," popsal úlohu volby předseda ODS Petr Fiala. Podle Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) mají Češi v zahraničí jen teoretickou možnost volit, když musí cestovat do volebních místností někdy i tisíce kilometrů. Podle Mariana Jurečky (KDU-ČSL) je nynější situace neférová. Proti volbě na dálku se naopak postavil předseda SPD Tomio Okamura, podle něhož je "cestou do pekel". "Odmítáme možnost manipulování voleb," řekl. Konání schůze podpořili i poslanci volební koalice Pirátů a Starostů.

Odškodňovací zákon by poslanci měli považovat za samozřejmost, míní předseda ODS Petr Fiala k návrhu odškodňovacího zákona. "Pokud státní moc dočasně omezí nebo zakáže výkon svobodné ekonomické činnosti, musí následovat kompenzace," uvedl. Zákon by podle šéfa lidovců Mariana Jurečky stanovil jasná a předvídatelná pravidla náhrad. Naopak ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) návrh v debatě odmítla. Obává se mimo jiné jeho zneužívání.