Poslanecká sněmovna možná o státním rozpočtu rozhodne ve středu večer

Opoziční ČSSD chce hlasovat o rozpočtu ještě ve středu, poté je připravena na permanentní zasedání. Pokud koaliční strany schůzi sněmovny ukončí, bude to sociální demokracie považovat za vítězství, řekl na středeční podvečerní tiskové konferenci její předseda Bohuslav Sobotka. Vycházel z kuloární informace, že poslanci ODS, TOP 09 a VV chtějí odhlasovat konec zasedání hodinu po půlnoci bez ohledu na to, že ráno byli odhodláni pokračovat v nepřetržitém jednání. Sněmovna zasedá s krátkými přestávkami zhruba 30 hodin. Oba tábory taktizují a vymýšlejí cesty, jak vyzrát na protistranu.

Celé odpoledne se poslanci ČSSD střídali u řečnického pultíku s kritikou rozpočtu na příští rok. Na rozdíl od reformních zákonů ale opozice nechce blokovat schválení klíčového zákona, protože země by neměla být v rozpočtovém provizoriu. "Skutečně nevidíme důvod, proč bychom měli zdržovat projednání státního rozpočtu," řekl na tiskové konferenci Sobotka. "Budeme respektovat harmonogram, který byl pro jeho projednání schválen," dodal předseda ČSSD.

Vládní koalice tvrdí, že obstrukce její řady stmelily, prezident Václav Klaus označil chování ČSSD za smutné a nedůstojné. ČSSD si podle něj neuvědomuje vážnost ekonomické situace, když vyvolává nejrůznější blokace a petice. Koaliční trojici ODS, TOP 09 a VV se dopoledne podařilo z programu prodlužující se schůze vyškrtnout všechny dosud neprojednané body kromě rozpočtu, interpelací a zákonů vrácených Senátem. Část z nich přesunula na mimořádnou páteční schůzi. ČSSD se naopak úsporné a reformní předlohy vrácené Senátem vyřadit ze schůze opětovně nepodařilo.

Autor: Jan Charvát