Poslanecká sněmovna schválila zákon o referendu

Parlament

Češi dostanou právo rozhodovat referendem o otázkách státu. Zákon o referendu schálila ve čtvrtek Poslanecká sněmovna. Podle předkladatelů zákona jde o jeden z nejvýznamnějších kroků země na cestě, kterou zahájila v listopadu 1989. Více Jaromír Marek.

Podle návrhu zákona vyhlásí referendum prezident republiky a občané budou moci rozhodovat o zásadních otázkách vnitřní nebo zahraniční politiky státu. O vypsání všelidového hlasování může požádat Parlamant, vláda nebo ten, kdo pod petici s navrhovaným tématem referenda získá 500 tisíc podpisů. Zákon prošel jen velmi těsně, o jeho prosazení se zasloužili sociální demokraté, komunisté, část unionistů a lidovců. Naproti tomu Klausova ODS byla zásadně proti. Prosadit zákon o referendu se sociální demokraté snaží už od roku 1994, tedy plných osm roků. O názor jsem požádal mluvčího České strany sociálně demokratické Jiřího Hrona.

"Pro sociální demokracii je to samozřejmě jisté zadostiučinění, i když ten dlouholetý zápas o prosazení zavedení tohoto přímého prvku demokracie není ještě dohrán. Čeká nás ještě Senát. My si myslíme, že český národ je už 200 let dostatečně vzdělán a má dobrý kulturní a politický rozhled, a proto si zaslouží, aby u některých závažných rozhodnutí vyjádřil své postoje přímo."

Jaká jsou to tedy rozhodnutí, při kterých by se mohlo vypsat referendum?

"Jsou to taková rozhodnutí, která svým dosahem překračují volební období. Např. když se rozhodovalo v roce 1992 o rozdělení Československa, vstup do EU nebo připojení k Eurozóně, dokážeme si představit referendum o využití jaderné energie a lidé by měli mít možnost rozhodnout se, zda chtějí volit prezidenta přímou volbou."

Referendum se naopak nesmí týkat základních lidských práv a svobod, platnosti mezinárodních závazků státu, rozhodování soudů nebo placení daní. Zákon, který už prošel sněmovnou, musí ještě schválit Senát. Právě zde však bude jednání velmi obtížné.