Pospíšil: Kdyby byl katarský princ vydán, nebyl by odsouzen

Stínový ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil se domnívá, že pokud české úřady předají Kataru případ Hámida bin Abdal Sáního, stíhaného za sex s nezletilými dívkami, nebude dotyčný odsouzen. Vyplývá to prý z právního rozboru katarského trestního práva, který si nechalo od evropského úřadu pro soudní spolupráci Eurojustu vypracovat Nejvyšší státní zastupitelství. "Klidně se s panem ministrem (spravedlnosti Pavlem Němcem) vsadím, že pokud by dotyčný byl předán ještě před vynesením rozsudku do zahraničí, je velká pravděpodobnost, že tam nebude uneseno důkazní břemeno a nebude odsouzen," řekl Pospíšil v diskusním pořadu televize Prima.

Z právní analýzy podle Pospíšila vyplývá, že v Kataru je speciální typ trestního práva, které vychází z islámského práva šaría. Pospíšil tvrdí, že podle katarských zákonů má svědectví ženy poloviční hodnotu než svědectví muže a svědkem u soudu může být jen muslim starší 18 let. Katarské soudy prý navíc nemohou rozhodnout bez přímé účasti svědka před soudem. Dokazování v Sáního případu přitom u českého soudu stojí především na svědectví poškozených dívek.

Člen katarské královské rodiny Sání je v Česku souzen za sex s 16 mladými dívkami, z toho čtyřem ještě nebylo 15 let. V pondělí se očekává vynesení rozsudku, žalobce pro Sáního žádá až pětileté vězení. Ministr spravedlnosti rozhodl těsně po podání obžaloby o předání případu katarským úřadům, české soudy však jeho rozhodnutí označily za nezákonné, Sáního nepustily z vazby a pokračují v projednávání případu.