Povodně ovlivnily i dění na sportovištích

Stanley Cup v ČR, Foto: ČTK

Ničivé povodně, které v uplynulém týdnu postihly Čechy, ovlivnily i dění na sportovištích: některé závody a ligová utkání byly odloženy, sportovci nižších výkonostních tříd vyměnili nářadí sportovní za nářadí úklidové a značkové pestrobarevné dresy za neznačkové montérky a holínky. Někteří sportovci - ti profesionální - nabídli okamžitou finanční pomoc, jako například čerství medailisté z mistrovství Evropy v atletice Mužík a Šebrle, zdatně následovaní našimi letošními čtyřmi vítězi Stanleyova poháru. Přes to všechno se ale sportovní dění nezastavilo: dva čeští zástupci ve 3.předkole Ligy mistrů odehráli první utkání na hřištích soupeře, hrálo se i předkolo poháru UEFA a hokejisté vyhlašovali vítěze v anketě Zlatá hokejka.

Karel Poborský a Koen Daerden,  Foto: ČTK
Sparta odjížděla do belgického Genku k prvnímu zápasu 3.předkola Ligy mistrů jako mírný favorit. Zatímco Genk v domácí lize podlehl mužstvu, kde kdysi působil Jan Koller, Lokerenu 2:3, Sparta ve třech kolech naší ligy nezakolísala. Favorizované úlohy si byl před zápasem vědom i obránce Sparty Tomáš Hübschman:

"Zkušeností s Ligou mistrů máme určitě více než Genk. Možná jsme pro někoho mírnými favority, ale to nehraje žádnou roli, to jsme se přesvědčili už vloni v baráži, že i favorit může neuspět. Nechci se ohlížet do minulosti, před námi je postup do Ligy mistrů a my pro to musíme udělat maximum."

Hübschmanův spoluhráč Lukáš Zelenka, který v belgické lize působil, varoval před útočníky Genku, přesto nebyl pesimistický:

"Mají dva výborné útočníky, kteří dal vloni v lize přes padesát gólů - na ty je třeba si dát pozor. V obraně nejsou tak silní, tam bychom je měli přečíslit a nějaký ten gól tady vstřelit."

Nakonec Zelenkou zmiňovaní útočníci neskórovali, nahradili je však jejich spoluhráči, a to hned dvakrát. Sparta po velmi matném výkonu, zejména v obraně, prohrála v Genku 2:0 a vzhledem k tomu, že na hřišti soupeře nevstřelila branku, jsou její šance do odvety dosti nízké.


Český fotbalový mistr Slovan Liberec zavítal do Milána, kde se střetl s domácím AC, za který hrají hvězdy jako Inzaghi, Ševčenko, Rui Costa, Seedorf či Rivaldo. Liberečtí se na San Siru neztratili, odehráli zcela vyrovnané utkání a podlehli 1:0 až nešťastným gólem po chybě brankáře Hauzra. Vzhledem k výkonu, který Liberec předvedl, není jednobrankové manko pro odvetu na domácím hřišti nepřekonatelné. V Liberci asi již nastoupí Brazilec Rivaldo, letní posila Milána, posiluje také mistr zpod Ještědu: talentovaný záložník Brna Jan Polák, se zkušenostmi z mládežnických reprezentací, se stal jeho hráčem. Na rozdíl od Brazilce však v odvetě nenastoupí. Přestupový proces přibližuje Jan Polák:

"Jsem spokojený, jednání se uskutečnila během týdne, dověděl jsem se podmínky, kluby se domluvily a vše bylo zpečetěno podpisem."

Přestupy, příchody a odchody se netýkají pouze hráčů, ale i trenérů. Zatímco stadión příbramské Marily byl zatopen vodou, prezident klubu Jaroslav Starka dopilovával poslední detaily smlouvy s novým trenérem, který by měl nahradit nedávno odstoupivšího trenéra Jiřího Kotrbu. A náhrada to nebude lecjaká, Příbram přebírá někdejší trenér české reprezentace Jozef Chovanec. Více prezident Marily Příbram Jaroslav Starka:

"Josef Chovanec trénoval národní mužstvo, měl mnoho času, zná první ligu, druhou ligu, má český fotbal zmapovaný. Je to člověk, který má hráčům co dát, je to autorita, kterou budou hráči respektovat. Doufám, že vše bude ke prospěchu věci.

Fotbalistům Sigmy Olomouc přiřkl los v předkole poháru UEFA soupeře z bosensko-herecegovské metropole, Sarajeva. Trenér Hanáků Bohumil Páník se respektem vůči soupeři netajil:

"Bude to boj na ostří nože. Viděl jsem jedno utkání, je to abnormálně agresivní mužstvo, s takovým se v domácí lize nesetkáme. Bude to tvrdý boj, doufám, že fér. Důraz, rychlost a technická vyspělost hráčů. Půjdeme do toho s tím, abychom neinkasovali a nějaký ten gól dali, což je taková pohárová matematika."

Páník nebyl daleko od pravdy, Sarajevo dokonce vedlo 1:0, domácí sice stav otočili, výsledných 2:1 pro Sigmu do odvety však nemusí stačit.

Poslední český zástupce v UEF-ě, Viktoria Žižkov si hladce poradila s mistrem San Marina, mužstvem Domagnana 2:0.


Stanley Cup v ČR,  Foto: ČTK
Třetí srpnový týden měl být pro české sportovní fanoušky ve znamení Stanleyova poháru. Jeho čtyři letošní vítězové z České republiky: Dominik Hašek, Jiří Šlégr, Jiří Fischer a Ladislav Kohn měli v plánu předvést pohár ve svých rodištích na velkolepých estrádách. Člověk míní, stoletá voda mění, chtělo by se říci. Hokejisté zjednodušili scénář svých návštěv Uherského Hradiště, Berouna, Litvínova a Pardubic a vše podřídili jedinému: vybrat co nejvíce finančních prostředků na pomoc lidem postiženým záplavami. Úspěšně. A zdá se, že sbírkám mezi hokejisty není ani zdaleka konec.

Ve 34.ročníku ankety Zlatá hokejka o nejlepšího českého hokejistu zvítězil poněkud překvapivě útočník Washingtonu Jaromír Jágr před Dominikem Haškem, který po vítězství ve Stanleyově poháru věřil, že ho toto domácí ocenění nemine. Jágr uznal, že by si Zlatou hokejku zasloužil více Hašek, hovoří se o špatných pravidlech bodování nominovaných hokejistů nebo dokonce o zmanipulovanosti. Přesto si čerstvý laureát trofeje váží a její úroveň považuje za vysokou:

"Úroveň Zlaté hokejky je o mnoho vyšší než před deseti lety: ať už co se týče lidí, fanoušků, novinářů, ale hlavně co se týká hráčů. Mnoho hráčů odešlo do NHL, je tady mnoho vynikajících hráčů a tak je vyhrát Zlatou hokejku rok od roku těžší. To myslím naprosto upřímně: mně je už třicet let a každý rok roste nejméně pět kvalitních hokejistů, a proto vyhrát je stále těžší."