Požár Alzheimer centra v Roztokách u Prahy: Dva mrtví, 55 zraněných. S plameny bojovalo sto hasičů

Požár Domova Alzheimer v Roztokách

Při požáru Alzheimer centra v Roztokách u Prahy zemřeli dva lidé. Hasiči je našli při dohašování a postupu budovou. Dalších 55 lidí se zranilo, dva jsou v kritickém stavu. Jde tak o jeden z nejtragičtějších požárů v domovech pro seniory za poslední roky. Podle předběžného odhadu způsobil oheň škodu asi 70 milionů korun.

Požár Domova Alzheimer v Roztokách | Foto: Vít Šimánek,  ČTK

Rozsáhlý požár vypukl ve středu večer. Hasiči ho dostali pod kontrolu až nad ránem. Příčina vzniku požáru zatím není známa. Vyšetřovatel podle mluvčí hasičů zatím ještě nebyl uvnitř budovy.

Hasiči seniory z hořící budovy vynášeli na rukách nebo evakuovali po nastavovacích žebřících. Budova byla podle mluvčí hasičů požárem zcela zasažena, vnitřkem už se nebylo možné dostat ven.

Mluvčí záchranné služby Monika Nováková uvedla, že personál opustil objekt před příjezdem záchranářů. Majitel centra dodal, že zaměstnanci plnili pokyny Integrovaného záchranného systému.

Starosta Jakob: O klienty je postaráno

Jan Jakob | Foto:  Top 09,  CC BY-SA 4.0 DEED

Starosta Roztok Jan Jakob z TOP 09 označil požár za tragédii. Teď bude následovat důkladné vyšetřování. O klienty je postaráno.

"Část lidí je už v tuto chvíli v obdobných sociálních zařízeních, ale drtivá většina je ve zdravotních zařízeních. Chtěl bych poděkovat i mnoha dalším zřizovatelům obdobných sociálních zařízení za jejich nabídky kapacit."

Podle Jakoba by bez profesionálního zásahu všech složek Integrovaného záchranného systému a pomoci dobrovolníků bylo obětí ještě více.

Do evakuace se s hasiči zapojili i hosté, kteří zrovna seděli na zahrádce. Záchranářům, kteří měli plné ruce s ošetřováním vyděšených seniorů, zase pomohla lékařka, která přišla do roztocké restaurace na večeři.

Pro záchranáře to byl jeden z nejnáročnějších výjezdů

S plameny bojovalo 23 jednotek, což bylo téměř 100 hasičů. Ráno na místě zůstávalo ještě asi devět jednotek a jejich počet se postupně snižuje. "Až budou dohašena všechna ohniska, bude následovat minimálně dvanáctihodinová dohlídka a samozřejmě vyšetřování," uvedla mluvčí hasičů.

Pavel Rusý | Foto:  Zdravotnická záchranná služba Středočeského kraje

Podle ředitele středočeské zdravotnické záchranné služby Pavla Rusého byl rozsah zásahu výjimečný počtem postižených. Pro záchranáře to byl jeden z nejnáročnějších letošních výjezdů, a to jak kvůli rozsahu, tak taky kvůli onemocněním pacientů...

"Mají takové stavy zmatenosti, dezorientace. Stres, který vznikl na místě požáru, akceleruje tu jejich psychickou disharmonii. Pacienty vyšetřit a získat anamnézu bylo obtížnější, než u běžného pacienta, který vám řekne, co ho trápí."

Jedná se o jeden z nejtragičtějších požárů

Následky požáru domova pro seniory v Příboru | Foto:  Policie ČR

Za posledních deset let si požáry v domovech důchodců nebo domech s pečovatelskou službou vyžádaly dva životy v lednu 2013. Při požáru domova s pečovatelskou službou v Příboru na Novojičínsku zemřely dvě seniorky a dalších pět lidí se zranilo. Neštěstí tehdy zavinila závada na přístroji, který zajišťuje přísun kyslíku.

V sociálních službách byl pak v historii ČR nejtragičtější požár v domově pro zdravotně postižené ve Vejprtech na Chomutovsku, kde v lednu 2020 zemřelo osm lidí, devátá oběť zemřela v dubnu 2020 v nemocnici, záchranáři tehdy ošetřili 30 lidí.

13
50.158065800000
14.397617300000
default
50.158065800000
14.397617300000