Praha chce i nadále zrušení víz s USA, Kanadou a Austrálií

Česká republika chce jako člen EU nadále usilovat o zrušení vízové povinnosti pro turistické cesty Čechů do USA, Kanady či Austrálie. ČTK to řekl ředitel sekce Evropské unie ministerstva zahraničí Ivan Jančárek. Reagoval tak na to, že Evropská komise navrhuje změnit vízovou politiku EU, což by mohlo ztížit české snahy o zrušení vízové povinnosti pro české občany ze strany některých zemí. Chystané opatření nechtěl Jančárek přímo komentovat, protože se s ním čeští diplomaté chtějí nejprve seznámit.

Návrh komise se týká používání takzvané klauzule solidarity, která umožňuje členům EU vyvíjet přes Brusel tlak na zajištění vyrovnaného vízového režimu s nečlenskými zeměmi. Po rozšíření EU se ukázalo, že například do USA potřebují Češi vízum, zatímco Slovinci nebo Rakušané nikoli.

Nerovnoměrný stav je tedy například mezi ČR a USA, Austrálií a Kanadou. Zatímco občané těchto států nepotřebují pro cesty do Česka vízum, čeští turisté při opačných návštěvách ano. "Chceme docílit recipročního zacházení," zdůraznil Jančárek.

Podle informací ČTK chce ministr zahraničí Cyril Svoboda otázku víz otevřít i při své nadcházející návštěvě USA, kterou začne v pondělí.

Dosavadní úprava norem v EU umožňuje členům unie, kterým se nedostávalo ze strany třetích zemí stejného zacházení, využít klauzuli solidarity, která mohla vést až k obnovení vízové povinnosti vůči třetí zemi všemi členy EU. Evropské komisi se zdá, tento systém je po rozšíření unie politicky nebezpečný.

Využití klauzule ze strany Čechů by mohlo vést k tomu, že by všechny země unie zavedly vízovou povinnost vůči USA, Kanadě či Austrálii. Praha prostřednictvím klausule chtěla ale docílit hlavně toho, aby zmíněné země víza pro Čechy zrušily.