Kanada zavedla vízovou povinnost pro občany ČR

Od úterního brzkého rána pražského času Kanada obnovila vízovou povinnost pro občany České republiky. Přestože byl tento krok očekáván, oficiálně by sdělen v předstihu jen necelých osmi hodin - a navíc v průběhu letní turistické sezony. To ještě více prohloubilo předpokládané podráždění české vlády, která se pokusila najít zastání i v Evropské unii.

Jan Kohout  (vlevo) a Jan Fischer,  foto: ČTK
Kvůli rostoucímu počtu žadatelů o azyl z České republiky Kanada znovu zavedla pro české občany vízovou povinnost, zrušenou v roce 2007. Oficiální sdělení s platností od úterního brzkého rána pražského času přišlo v pondělí pozdě večer, což ministr zahraničních věcí Jan Kohout přijal s velkou nelibostí: "To je prostě situace, se kterou jsem se já za svou pětadvaceti nebo dvacetiletou praxi na ministerstvu zahraničních věcí nesetkal. Takhle se nepostupuje. Tohle neznám. Takovéhle věci se sdělují ministrům zahraničních věcí v předstihu."

Česká vláda hledá zastání v Evropské unii a odvolává se přitom na klauzuli solidarity. Před odjezdem na ustavující zasedání nového Evropského parlamentu ve Štrasburku premiér Jan Fischer uvedl: "Vzhledem k tomu, že to je problém, který musí být řešen nejen bilaterálně, ale je samozřejmě s ohledem na klauzuli solidarity i věcí Evropské komise, Evropské unie, tak jsem v této věci měl poměrně obšírný telefonický rozhovor se šéfem Evropské komise Barrosem."

Foto: ČTK
Lidovecká frakce, které v nově zvoleném Evropském parlamentu patří třetina křesel, hned v úterý označila zavedení víz pro české občany za diskriminující a vyzvala ostatní státy Unie k solidárnímu přístupu.

Česká vláda zatím odvetně obnovila alespoň vízovou povinnost pro držitele kanadských diplomatických a služebních pasů a povolala svého velvyslance v Kanadě zpět do vlasti ke konzultacím.

Ministerstvo zahraničních věcí, aby zmírnilo dopady na české občany, poskytuje dostupné informace na své webové stránce a slíbilo zřídit speciální poradenskou telefonní linku.

Foto: ČTK
Jen prvních 48 hodin mohou čeští občané žádat o povolení ke vstupu při příletu nebo příjezdu do Kanady. Od 16. července už bude nutné mít předem vystavené vízum. K vydávání víz je navíc oprávněná jen kanadská ambasáda ve Vídni, nikoliv ta v Praze. Viceprezident Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura doplňuje: "Kanadská strana umožnila, že si Češi můžou o to kanadské vízum zažádat i na kanadské ambasádě v Praze. Nicméně se to pouze zdrží, protože kanadská ambasáda v Praze pouze přepošle tu žádost do Vídně. Je to spíš pohodlnější varianta pro ty, kteří tolik nepospíchají."

Pod tlakem času jsou ale ti, kdo plánovali odjet v nejbližších hodinách a dnech po čtvrteční šesté hodině ranní pražského času a nemusí stihnout vyřídit si víza. Okamura dodává: "Bohužel z právního hlediska nevzniká jim žádný právní nárok na vrácení již zaplacených peněz za letenky či zaplacené zájezdy, což je tedy skutečně obrovský problém."České aerolinie přesto slíbily v nejbližších dnech vracet případně postiženým cestujícím peníze za již zakoupené letenky.

Turistický ruch se zdá být jen prvním, nikoli však největším problémem. Kanada patří mezi významná exportní teritoria českých firem a podnikatelé se obávají komplikací v dalším obchodování s touto zemí. Premiér Jan Fischer se zase bojí toho, aby problém nepomohl českým extrémistům v nastávajícím předvolebním boji.